2025-01-07 228 浏览
今个圣诞节假期我地去咗中环一间西班牙餐厅Quiero Más食我地嘅圣诞大餐!餐厅顶楼可以饱览中环半山区嘅夜景,有个露天嘅小型酒吧区,最后我地拣咗比较温馨感觉嘅室内环境坐低。我地order咗个Chef’s Tasting Menu、Soup of Today同两杯MockTail‧ Soup of the Day 类似南瓜忌廉汤,香甜浓郁,因为今年圣诞节天气比较冻嘅关系,我地响食野之前饮咗个汤,个胃即刻暖咗一暖。<<Signature Tasting Menu>>Starter 我地拣左‧ 36-Moths Ibérico Jamon 配Crystal tomato bread打头阵嘅系风干36个月嘅伊比利亚火腿片,肉质结实而油润,厚簿,脂肪同肉嘅比例刚刚好,配蕃茄肉面包绝对系开胃之选。‧ Southern Sea - Scallop Ceviche, Served atop avocado mousse with lemongrass vinaigrette柠檬香茅油醋汁浸薄片生带子配牛油果mousse,鲜嫩嘅薄片生带子,加上浓厚嘅牛油果mousse令

餐厅顶楼可以饱览中环半山区嘅夜景,有个露天嘅小型酒吧区,
最后我地拣咗比较温馨感觉嘅室内环境坐低。

‧ Soup of the Day

<<Signature Tasting Menu>>
Starter 我地拣左

柠檬香茅油醋汁浸薄片生带子配牛油果mousse,鲜嫩嘅薄片生带子,加上浓厚嘅牛油果mousse令人想食完一片又一片!

Warmup menu 我地拣左
‧ Perfectly Pink-ish - Gambas - Sweet Prawns, Braised to coral perfection dressed with chill and garlic
剥好壳嘅蒜香大虾咬落啖啖肉,虾肉鲜美得嚟个汁又好好食,贴心咁配左两片包我地点埋啲酱汁一齐食。

‧ Dos Dias Patata Bravas, Crispy Potatoes Mile-Feuille
好考刀功,砌成一个又一个嘅薯仔法式千层酥,炸到每一层脆一脆,叠埋一旧食同咬开一层一层食可以食出唔同嘅感觉。

Main event系
‧ QM Signature Suckling Pig, Pumpkin puree, roast potatoes, jus
唔同中式嘅脆皮烤乳猪,外层上下都煎到香香脆脆,内层系软熟嫩滑嘅乳猪肉,砌开出来可以食到脆-软-脆嘅多重口感,再点埋南瓜薯蓉酱汁,同头盘嘅南瓜汤嚟个互相呼应!

Grand event 就选左
‧ Signature Seafood Barcelona
重头戏系巴塞隆纳海鲜饭,青口、蚬肉、鱿鱼、大虾足料嘅海鲜,每一样都熟得刚刚好,海鲜嘅鲜味混合落饭粒入面,香气四溢。

甜品就拣晒两款:
‧ Crema Catalana, Spain’s famous, caramel flavored
加泰罗尼亚焦糖奶冻,面层脆脆嘅一层焦糖脆皮,捞埋四边忌廉一齐食,隐隐散发住肉桂嘅味道。
‧ Basque Burnt Cheesecake, Served with mixed berries sorbet
相对浓厚嘅巴斯克芝士蛋糕,丰厚积感之余唔会有腻嘅感觉,搭配酸酸甜甜嘅莓果味雪糕可以将全餐食过嘅味道做个完美嘅总结。

饮品我地拣咗两杯MockTail:
‧ Virgin Sangria
果汁味非常浓郁嘅特饮,混合咗多种唔同嘅水果,有青苹果、西瓜、橙同薄荷叶,随住冰块嘅溶化一杯饮品可以饮到唔同感受。
‧ Lychee Green
清新嘅荔枝味够晒香甜,荔枝嘅香味由头带到落尾同各种食物相当合衬。

💥餐厅星期六日有个brunch menu,可以任食乳猪同观赏表演,下次要再来试下