2023-04-12 97 浏览
等朋友喺中环放工,朋友介绍话呢间居酒屋d野食好唔错,于是今晚决定去呢间日本居酒屋食dinner。一入到去日本老板好热情,介绍特色野食比我地,我地就叫咗几招牌菜。先黎一个开胃菜先,野菜炖牛舌,炖得好淋好入味。烧虎虾, 蒜蓉汁同呢间店嘅特制汁,虾壳烧到脆卜卜,好香虾味,个汁同虾都非常夹。鲣鱼他他,系用大葱,明河,味噌,酱油一齐捞埋食,好fresh,好青新。烧日本播磨白珠牡蛎,师傅用话清酒同自家制浜烧汁一齐烧,只蚝非常肥美,好鲜甜,配埋个汁都好惹味。稻草熏烤鲣鱼,师傅系用日本稻草烧再烟熏一下,老板话同埋大蒜丝夹埋烧坚鱼一齐食,点埋佢地嘅秘制酱汁,鲣鱼外面熏得好香,鲣鱼非常新鲜,都系第1次食,非常唔错。去居酒屋唔少得叫d酒饮吓,我比较钟意饮甜d嘅酒,就叫咗白桃浊酒,好香白桃味,酒精浓度唔算太高,好啱女仔饮。

先黎一个开胃菜先,野菜炖牛舌,炖得好淋好入味。