2023-09-02 571 浏览
铜锣湾耀华街一向都多酒吧,居酒屋更加唔少得,「九鬼居酒屋」以日本武士为主题,而「九鬼」亦都系以日本战国时代著名武将家族命名,仲同「酒鬼」谐音,相当有意思🐠赤目张(半条)赤目张带点爽口,肉质弹性丰富,薄切刺身食法再蘸个酸汁食,又夹又好食🐠伊左木(半条)一半刺身,一半炙烧两食,刺身再卷住萝卜蓉,蘸酸汁食,两个食法都完美咁将伊左木既油脂同鱼味显露出来🐠金线鲷(半条)炙烧后个外皮好甘香而d肉仲系生的,一片鱼生同时食到鱼既香同肉既鲜甜🐠九鬼五点刺身盛有蜜柑鲷、带子,赤身,油甘鱼,三文鱼腩,5款刺身都新鲜美味,呢个价钱我觉得可以将赤身换做中拖罗会更开心🍣寿司盛有赤身、中拖罗、穴子、带子、三文鱼腩、油甘鱼、炙烧左口鱼、池鱼等十贯寿司,店员话无晒海胆转左穴子卑我地,个紫菜仲要淋晒,都几失望🐟银鳕鱼西京烧用上味醂、味噌等既调味料腌制再攞去烧,银鳕鱼外皮香脆,肉质嫩滑带点甜,好好食🍢串烧🐔鸡皮:烧到又干又脆,咬落一d油腻感都无🐷黑豚胛心肉:啖啖肉,肉质仲保持到juicy🐷汁烧豚肉紫苏卷:入面卷住既紫苏叶令到个豚肉顿时变得无咁油腻,味道都几夹🐮厚切牛舌:牛舌唔会好干有咬口助酒小食🐙芥辣八爪鱼 🦐炸白虾仔🍢烧

🐠赤目张(半条)
赤目张(半条)

🐠伊左木(半条)
伊左木(半条)

🐠金线鲷(半条)
金线鲷(半条)

🐠九鬼五点刺身

🍣寿司
寿司盛

🐟银鳕鱼西京烧
银鳕鱼西京烧

🍢串烧
🐔鸡皮:烧到又干又脆,咬落一d油腻感都无
🐷黑豚胛心肉:啖啖肉,肉质仲保持到juicy
🐮厚切牛舌:牛舌唔会好干有咬口

助酒小食
🐙芥辣八爪鱼
🦐炸白虾仔

🍢烧豆腐:外脆内软,有点似街头小食臭豆腐既口感
🍍烧金钻凤梨
用上台湾既金钻凤梨,再撒上糖用火枪烧至脆皮焦糖,又甜又多汁

整体食物质素唔错,价钱就有点进取,刺身盛同寿司盛亦都有点失望,建议单点仲抵同好食🙂

赤目张(半条)
伊左木(半条)