又到咗一年一度母亲大人嘅生日,梗系要大大力庆祝啦🎂❤️‍🔥今次我就拣咗呢间西班牙私房菜,餐厅唔算好大,只可容纳到几枱人,所以好有私人空间,啱晒我哋静静哋倾偈💬👨‍👩‍👧系openrice book 完枱之后,餐厅会Whatsapp confirm booking,而且可以拣定menu 👀📝佢哋有2 款menu,一款系Chef Tapas Menu $680/位👩🏻‍🍳即系专食佢哋主打嘅西班牙小碟;另一款就系Sabor Mix Menu$780/位,我就拣咗后者,贪佢够丰富咩都可以试下😋佢哋呢度系2 位起跳,所以大家想食记得叫多个friend 一齐呀👯‍♀️😘Tomato Garlic Toast平时食西餐嘅时候餐厅通常都会上个面包先,呢间都唔例外,佢哋将面包皮切到好薄,而且烘到好脆🫓侧边系佢哋自家制嘅番茄酱🥫番茄嘅酸酸甜甜加埋少少蒜头嘅点缀,配个多士超夹,好fresh🍅☘️Clams in Fish Sauce打头阵嘅系鱼汤煮蚬,见唔见到佢啲蚬多到就嚟泻出嚟👀蚬肉好大只,而且好新鲜,而佢下面嘅汤绝对唔野小,系用新鲜鱼熬制而成,每一啖都系精髓🍲啲蚬肉吸咗鱼汤嘅鲜味,更加好食,除咗食蚬,我哋系一

Tomato Garlic  Toast

Tomato Garlic Toast
Clams in Fish Sauce

Clams in Fish Sauce
打头阵嘅系鱼汤煮蚬,见唔见到佢啲蚬多到就嚟泻出嚟👀蚬肉好大只,而且好新鲜,而佢下面嘅汤绝对唔野小,系用新鲜鱼熬制而成,每一啖都系精髓🍲啲蚬肉吸咗鱼汤嘅鲜味,更加好食,除咗食蚬,我哋系一啖不漏咁样饮哂啲汤,估唔到第一度菜已经咁有惊喜💗
Grilled Cuttlefish with Aloli

Grilled Cuttlefish with Aloli
墨鱼切成一口正方size,好弹牙,再用烧嘅方式烹调,锁住啲鲜味🦑而隔离绿色个pat cream 其实系用蒜头加mayonaise 打成嘅泡沫☁️用嚟点墨鱼粒食,所以食落空气感好重,但又食到好重蒜头香味,好特别🤩
Garlic Shrimp

Garlic Shrimp
冇食过蒜片虾又点可以同人讲话去过食西班牙餐厅呢?佢啲虾超大只,食落好爽口弹牙,一食就食得出好新鲜,而且布满哂炸到好脆嘅蒜片🤤🧄上枱趁热食嘅时候,佢下面啲油系炸炸声,餐厅仲提供咗一人一块包俾我哋,点埋下面啲橄榄油加蒜片一齐食,好正🥹
Soup of the Day

Soup of the Day
我哋𠮶日嘅餐汤有蘑菇汤或西班牙冻汤,因为我气管唔好,所以就拣返热嘅汤嚟饮,佢呢度嘅蘑菇汤一啲都唔普通,成个汤都系用蘑菇打碎而成🍄所以饮落好浓郁好rich,而且入面仲加咗啲黑松露仲有少少蘑菇碎,超有咬口,捞埋上面𠮶啲黑椒一齐饮,好满足💝
Mix Fruit Sorbet

Mix Fruit Sorbet
成完咁多咁浓味嘅嘢,店员就俾咗个柑味雪葩俾我哋清一清味蕾,准备食之后嘅主菜🤩雪葩系用新鲜嘅柑去整,所以好fresh 同埋带有生果本身嘅甜味,唔会好似出面个啲死甜咁🍊
Suckling Pig

Suckling Pig $420
由于两老都好钟意食乳猪,佢哋pre-set 嘅menu 就冇乳猪嘅,不过我见到佢可以加配,呢度嗌咗3 人份量🙆🏻‍♀️平时食开嘅中式乳猪,就通常食佢个脆皮,只会有少量嘅肉黐住块皮,西班牙乳猪会见到佢肉都好大旧,啖啖肉,正🤭🤭不过臊味会比较重,所以佢隔离就俾咗个醋我哋配嚟食,不过因为我哋一啲都唔怕臊味,所以就咁食已经好滋味,而且佢个皮都整得好脆😋😋下面仲有啲薯仔片同芦笋做配菜,简单嘅调味已经好好食👍🏻
Seafood Paella

Seafood Paella
第二度主菜就当然系西班牙海鲜炒饭啦🥘因为个饭连镬咁上,会一直都keep 到个温度,为咗唔好令啲虾太熟🦐所以店员就叫我哋食咗啲虾先,之后再炒一炒个饭嚟食,啲虾佢已经帮我哋剪咗个壳,所以好容易就剥到,啲虾仲好弹牙添🙆🏻‍♀️而侧边嘅柠檬片唔好以为系装饰🍋其实系餐厅嘅贴心之举,因为炒饭味道都会比较浓,所以客人可以根据自己嘅口味加少量嘅柠檬汁中和返,我觉得加咗柠檬更fresh 又有另一番风味,好似食紧2 个唔同嘅饭咁🤣🤣
Tiramisu Foam with Homemade Ice-cream

Tiramisu 就成日食,但打成泡沫就真系第一次试,食落冇平时咁heavy 而且更香滑,而下面有层好薄嘅蛋糕,就浸住咗系好浓嘅咖啡同酒香入面☕️隔离嘅雪糕系餐厅自家制嘅杂莓味雪糕🍓🫐冇添家任何嘅防腐剂,雪糕酸酸地,中和返Tiramisu 嘅甜,简直系perfect match💗💗
Chocolate Lava Cake

Chocolate Lava Cake
因为系庆祝生日,餐厅都送咗个心太软俾我哋食,上面嘅字系西班牙文嘅「Happy Birthday」🎂🎉心太软用咗黑朱古整🍫所以冇咁甜同腻,而且热辣辣食仲系外脆内软,为呢餐生日饭画上最圆满嘅句号💝
总括嚟讲,母亲大人对于呢餐饭好满意,每一度菜都好有特色同惊喜,钟意食西班牙菜又想有个静静地嘅私人空间同朋友 / 屋企人倾偈谈心嘅话一定要嚟试🇪🇸
2023-08-27
Tomato Garlic  Toast