2024-03-16
生日嘅时候朋友好好,book左间食pasta嘅餐厅庆生。呢间dough kitchen 坐落于大坑呢个较为隐世嘅美食区,所以未去已经抱有期望~餐厅舖位较细,配上柔和嘅灯光,有种温馨小馆嘅感觉我地叫左三份pasta, 分别系signature海胆意粉、special menu嘅避风塘鱿鱼意粉同埋青柠蟹肉意粉先讲意粉本身,佢每款都系自家手打意粉,比扁意粉厚身,食落更al dente~亦都因为佢系新鲜意粉果类,煮起上黎更加索汁同挂汁。而每款意粉除左配料上有分别之外,意粉本身都做返唔同嘅配搭,食起上嚟唔会觉得净食pasta好闷咁海胆意粉 4/5系我地黎之前已经想食,佢食落好creamy,有海胆味但唔会腥,加上意粉本身口感好好,赞!不过净系食呢个应该会少少腻同单调避风塘鱿鱼意粉 4/5估唔到港意fusion都几好,好香口,同埋口感上几有层次,有鱿鱼(定墨鱼?)嘅弹牙,露荀嘅爽、避风塘嘅脆,仲有意粉嘅烟韧,彼此配搭得几好。唯一系食耐左会觉得少少过咸同多油,不过避风塘本身就系咁嘅味青柠蟹肉意粉 5/5本人最喜爱呢道!个青柠酱汁好清新,带少许东南亚风味,而且好多蟹肉,啖啖满足,佢亦都解到前两款嘅油腻感
餐厅舖位较细,配上柔和嘅灯光,有种温馨小馆嘅感觉
海胆意粉 4/5
避风塘鱿鱼意粉 4/5
青柠蟹肉意粉 5/5
本人最喜爱呢道!个青柠酱汁好清新,带少许东南亚风味,而且好多蟹肉,啖啖满足,佢亦都解到前两款嘅油腻感,我觉得黎呢度食可以叫埋呢道,会令成个dinning experience 会冇咁heavy~
甜品叫左tiramisu, 都好好食
唯一美中不足系冇水饮,焗住要饮茶,不过都唔太影响我对呢间餐厅嘅整体观感~