2024-11-11
同细妹出尖沙咀行街,佢话之前同朋友去过鮨一觉得好食新鲜得嚟最好系亲民价,所以就带我上去食个丰富LUNCH。餐厅系日式居酒屋装潢,有吧枱、四人座位同埋包厢,整体上座位都算阔落,坐得都好舒服。食物选择都有好多,刺身、丼饭、烧物、日式料理…等等,日本居酒屋有嘅都可以话食得到,系选择困难症情况下,我决定交俾细妹话事,我就坐定定等食。我地先嚟一个LUNCH SET 五色刺身定食,定食仲包埋面豉汤、沙律、茶蒸蛋同埋小吃,我地仲将个饭升级转为赤醋饭添。刺身方面有赤虾、三文鱼、八爪鱼、油金鱼、带子,款款都够晒新鲜,而且刺身厚切,口感非常丰富。之后就嚟一个佢地嘅招牌之一嘅鮨一千层海胆饭,一层层嘅劲多日本海胆加埋拖罗蓉造成一座塔咁,单睇卖相都已经相当吸睛,入口仲更加要赞不绝口,海胆非常新鲜,味道浓郁得嚟仲好嫩滑,加埋肥美嘅拖罗蓉,再用紫菜包著佢地一齐食,真系劲好味,非常后悔只系叫左一份细嘅嚟食呀!秋刀鱼刺身就系店员姐姐推荐俾我地嘅,佢话依家系秋刀鱼当造季节,期间限定一定要试。真系冇介绍错,除左卖相好靓之外,师傅嘅刀功真系一绝,薄切得嚟仲要件件差唔多SIZE。当然味道就更加好,超新鲜得嚟仲要一啲腥味都冇。唔
食物选择都有好多,刺身、丼饭、烧物、日式料理…等等,日本居酒屋有嘅都可以话食得到,系选择困难症情况下,我决定交俾细妹话事,我就坐定定等食。 我地先嚟一个LUNCH SET 五色 刺身定食,定食仲包埋面豉汤、沙律、茶蒸蛋同埋小吃,我地仲将个饭升级转为赤醋饭添。 刺身方面有赤虾、三文鱼、八爪鱼、油金鱼、带子,款款都够晒新鲜,而且刺身厚切,口感非常丰富。 之后就嚟一个佢地嘅招牌之一嘅鮨一千层海胆饭,一层层嘅劲多日本海胆加埋拖罗蓉造成一座塔咁,单睇卖相都已经相当吸睛,入口仲更加要赞不绝口,海胆非常新鲜,味道浓郁得嚟仲好嫩滑,加埋肥美嘅拖罗蓉,再用紫菜包著佢地一齐食,真系劲好味,非常后悔只系叫左一份细嘅嚟食呀!
秋刀鱼刺身就系店员姐姐推荐俾我地嘅,佢话依家系秋刀鱼当造季节,期间限定一定要试。真系冇介绍错,除左卖相好靓之外,师傅嘅刀功真系一绝,薄切得嚟仲要件件差唔多SIZE。当然味道就更加好,超新鲜得嚟仲要一啲腥味都冇。唔洗点附设嘅姜葱酱油都食得到鱼香味十足,完全颠覆左我对秋刀鱼嘅感觉。
来嚟一份日本安康鱼肝,依个「海中肥鹅肝」口感既柔软又幼滑,完全系有入口即溶感觉,而且仲带有满满油脂香添。
味噌煮牛舌都好好食,佢个味增汤味道适中,厚切嘅牛舌燘得好入味,而质地相当柔软,一啲都唔靭。 最后就嚟一串自家制嘅免治鸡肉串烧,非常嫩滑口感而鸡肉质地柔软,表面微焦,入面都可以保持到JUICY,配埋日本鸡蛋酱汁一齐食,令到味觉更加丰富。