2024-10-14
相约好耐无见嘅同学饭聚,地点由读书时期已系康乐组组员安排,不要问,只要跟队….哈哈。就系呢间食泰国越南菜,半开放格局,呢排微凉天气都几舒服。大家七咀八舌,每人都有想食嘅菜式,打头阵系呢客酸辣椰奶鸡汤 ($118),奶白色汤中浮起几只红辣椒干。味道有香浓椰奶香味,但又有点酸辣。食到鸡肉,草菇,车厘茄及香叶。比起冬荫公嘅酸辣味无咁呛鼻,几易令人上瘾。欢喜食泰式柚子沙律 ($118),好多时食泰菜都会叫。呢度嘅柚子每粒都涨卜卜,酸甜又爆汁,加埋花生及炸蒜,丰富咗唔同口感。仲有两只弹牙大虾,淋上酸甜汁,又系惹人胃口嘅。有食物当然要配返杯特色冻饮,除咗传统泰式饮品,呢度仲有Beer/Cocktail/Mocktail/Coffee等等。被同学中呢两杯无酒精饮品外型所吸引…………….又跟叫。Pineapple Sky ($78)及Lemongrass Mojito ($78)。前者充满菠萝嘅香甜味,再加埋橙及青柠嘅香酸味,酸甜果味几开胃。而配合泰菜主题,加埋香茅嘅Mojito,望落已经感有清爽感觉,饮落又有气感,so good!炒菜都有几款煮法,有辣有唔辣。食开马拉盏通菜($98)就照跟。加入虾米
被同学中呢两杯无酒精饮品外型所吸引…………….又跟叫。Pineapple Sky ($78)及Lemongrass Mojito ($78)。前者充满菠萝嘅香甜味,再加埋橙及青柠嘅香酸味,酸甜果味几开胃。而配合泰菜主题,加埋香茅嘅Mojito,望落已经感有清爽感觉,饮落又有气感,so good! 炒菜都有几款煮法,有辣有唔辣。食开马拉盏通菜($98)就照跟。加入虾米及豆酱快炒,唔辣又惹味。 主菜泰式马沙文咖喱,可选牛 ($148)/羊腿 ($198)。马沙文咖喱系泰式著名四种咖喱之一,以姜黄粉,芫茜籽等带有辣味嘅香料,但辣度轻微,以咖喱香甜为主口。 选择牛肉,煮得够腍,仲有其他配料如薯仔,洋葱,花生及最特别食到莲子及栗子。白饭同咖喱系永远嘅CP,又点少得白饭呢?! 呢客炭烧香茅西冷牛肉 ($138),阵容唔野少,系牛魔王同学点选嘅。 将西冷牛肉薄片卷住条香茅,另跟款淡口版嘅沙嗲汁。入口肉嫩,好易将肉同香茅分离,加埋个汁系好衬嘅。 另外仲有生菜及炸蒜粒米粉,又可以配另个酸辣汁包住食,满足呀。
呢度侍应以英文沟通,落单以菜式号码就搞掂,大部份热情有礼,所以比较多外国人帮衬,下次可以同其他朋友再黎。