2023-07-16
1939 浏览
古琴雅苑今日森仔去到铜锣湾同爸爸庆祝父亲节❤️由于爸爸喜欢吃片皮鸭,所以森仔精心挑选了一间享负姓名点皮鸭嘅粤菜餐厅:古琴雅苑🙌🏻餐厅🍴位于利舞台,邻近地铁站时代出口,不用五分钟便能到达餐厅🍴而餐厅内部贯彻时尚感,店内光猛干净,给人一种舒适嘅感觉。同时,也有中菜厅嘅热闹感,客人均随心所欲谈天🤣🤣嘈杂又热闹🤣当日森仔叫了至尊拼盘,半只片皮鸭配蒸皮和各种配料,蛋白炒饭🤩每一种都各有特色,美味非常👍🏻👍🏻👍🏻至尊拼盘此个拼盘真系超级正,真正嘅一次过满足好几个愿望,试晒餐厅🍴不同前菜❤️当中有醉鸡,鸡粉皮,手拍青瓜,四喜烤麸,杨洲水晶肉🙌🏻🙌🏻每款都十分高质,粤菜之顶!较有特色及令我深刻嘅系杨洲水晶肉,真系超级正嘅冷盘小食。佢猪肉间肥瘦适中,配上水晶状嘅骨胶原,真系好美味又够补👍🏻👍🏻半只片皮鸭配蒸皮和各种配料此个系今次庆祝🪅重中之重!片皮鸭烤得恰好,色泽金黄亮丽!油脂,脆皮,嫩肉,三种溶为一体!食入口,美味爆灯❤️配上各种配料和酱汁(包括:京葱,脆鸭皮,青瓜,哈密瓜🍈,砂糖和甜酱等😉)和蒸皮一齐食,更有另一番滋味。蛋白炒饭此炒饭又系另一出色杰作。饭粒炒得均匀,粒粒分明,调味恰好👍🏻👍🏻而当中雪白嘅炒
今日森仔去到铜锣湾同爸爸庆祝父亲节❤️
而餐厅内部贯彻时尚感,店内光猛干净,给人一种舒适嘅感觉。
每一种都各有特色,美味非常👍🏻👍🏻👍🏻
至尊拼盘
当中有醉鸡,鸡粉皮,手拍青瓜,四喜烤麸,杨洲水晶肉🙌🏻🙌🏻
每款都十分高质,粤菜之顶!
较有特色及令我深刻嘅系杨洲水晶肉,真系超级正嘅冷盘小食。
半只片皮鸭配蒸皮和各种配料
此个系今次庆祝🪅重中之重!
片皮鸭烤得恰好,色泽金黄亮丽!
油脂,脆皮,嫩肉,三种溶为一体!
食入口,美味爆灯❤️
蛋白炒饭
此炒饭又系另一出色杰作。
饭粒炒得均匀,粒粒分明,调味恰好👍🏻👍🏻
而当中雪白嘅炒蛋白,更提升了蛋炒饭嘅美味感!
还有很多嘅大大粒嘅虾只,超级爽口弹牙😉还有适量的青葱,带来了阵阵香气🤩
不得不提,佢嘅荼饮系几有特色🤣
当中,森仔叫左玫瑰🌹荔枝花茶,真系超级香同美味🤣
同时大减油腻口感
绝对值得一饮!
总括而言,古琴雅苑绝对是一间高质嘅粤菜餐厅,特别系专食片皮鸭👍🏻🫶🏻🫶🏻