2023-11-15
💁♀️💁♂️ 9/11/2023(Thu), Dinner🍽💁♀️为食妙妙同💁A先生忙完🙎♂️小朋友嘅呈分试之后,决定要食返餐好嘅慰劳一下作为家长嘅付出🤣。今次我哋拣咗太和附近嘅一间好神秘嘅餐厅 - 燚 ,佢嘅门面就系一度木门,从外面完全睇唔到餐厅嘅内部,神秘得嚟私隐度又高😎。餐厅系食偏fusion嘅铁板烧,由酒店前主厨主理,食物嘅烹煮方式同摆盘都比一般铁板烧精致😍。餐厅座位唔多,大约都系6个铁板烧位另外再加两张卡位,坐得舒服唔会迫狭,适合庆祝生日🎂或者纪念日,而当晚坐喺铁板烧位嘅3对食客就正正系黎庆祝。可惜我哋迟咗订位,坐唔到铁板烧位,只能坐卡位,唔可以边食边睇厨师煮铁板烧嘅情况。不过厨师都好好人👍👍👍,喺佢忙完铁板烧枱嘅客人之后都有嚟问返食物嘅意见,又会讲多啲食物嘅煮法。总括嚟讲今晚系个好好嘅体验,下次要早多少少订铁板烧枱嘅位边睇厨师煮边食。而今晚我地order咗🍽:🔆 入门8道菜厨师发办套餐($688/person)🍽️ 沙律(烟三文鱼沙律)咸香嘅烟三文鱼卷住新鲜爽脆嘅沙律菜,伴碟有车厘茄、龙珠果同埋一啲白色泡泡🫧。简简单单咁,但唔见有沙律汁嘅?!其实厨师上菜时已经介绍咗碟上面嘅泡
而今晚我地order咗🍽:
🔆 入门8道菜厨师发办套餐($688/person)
🍽️ 沙律(烟三文鱼沙律)
咸香嘅烟三文鱼卷住新鲜爽脆嘅沙律菜,伴碟有车厘茄、龙珠果同埋一啲白色泡泡🫧。简简单单咁,但唔见有沙律汁嘅?!其实厨师上菜时已经介绍咗碟上面嘅泡泡🫧就系黑醋泡泡🫧,可以当沙律汁咁捞埋一齐入口。呢个安排几特别,有啲份子料理嘅感觉。
🍽️ 前菜(鹅肝冻)
由上面到下面每层分别系:金箔鱼子酱、菠萝肉、鹅肝冻同埋菠萝果蓉,一咸一甜咁互相间隔。入口味道口感同样丰富,有粒粒咸咸哋嘅鱼子酱,加上香甜菠萝🍍片同果蓉,再连埋幼滑嘅鹅肝。一啖有晒咁多种味道,菠萝🍍嘅清甜解咗鹅肝嘅腻,配合得好好👍🏻。
🍽️ 铁板海鲜两品(扇贝、东星斑、鲍鱼x2)
海鲜方面每人有两款,今晚我哋两个set总共食到3款,包括有扇贝、东星斑同埋鲍鱼,配竹炭盐同埋柚子泡泡。
扇贝铁板烧过之后配黑松露牛油,入口扇贝刚熟嫩滑,再加上黑松露嘅香气,十分吸引。东星斑鱼肉都好大件厚肉,简简单单食返鱼肉嘅鲜嫩。最有惊喜嘅就系鲍鱼,配上蒜蓉去铁板烧,每位有2只,虽然唔系太大只,但厨师煮得刚刚好,肉质弹牙而且入味,我哋都食得好满意。
🍽️ 铁板肉类一品(日本鸡肉、日本豚肉)
至于肉类就每个set有一款,厨师安排咗俾我哋嘅分别系日本鸡肉同埋日本豚肉,配蒜香牛油汁同竹炭盐,同一粒切成蘑菇🍄形状嘅车厘子萝卜。
鸡肉皮脆肉嫩,入口弹牙而且充满肉汁,仲有一个厨师秘制嘅微辣酱汁,食落香口惹味。至于豚肉就系厚切嘅,猪肉好怕煮过咗火会干柴,呢度就无呢个问题,有肉味得嚟仲好有肉汁。豚肉都配有一个秘制酱汁,呢一款就甜甜酸酸,开胃又解腻。
🍽️ 炒饭(海胆炒饭)
炒饭炒得干身爽口,饭粒炒得粒粒分明,再放上一片海胆喺饭上面,食嘅时候将海胆同炒饭拌匀,令到海胆嘅鲜甜味渗入饭粒入面,再加埋脆口嘅牛油渣粒粒,味道同口感都一流👍🏻。
🍽️ 汤(手打黑豚肉丸面豉汤)
面豉汤味道唔会死咸,加埋昆布同埋手打嘅黑豚肉丸,带出一啲鲜甜味道。手打肉丸入口松化唔死实,喺食完咁丰富嘅铁板烧之后食都唔会觉得太大负担,整个汤品饮落系顺喉舒服嘅。
🍽️ 甜品(吉士红豆🫘可丽饼)
由饼皮到吉士再到红豆🫘都系自家制嘅,甜度控制得宜,所以食落唔会觉得过甜。饼皮比一般烟韧,而红豆🫘蓉嘅红豆🫘味香浓。作为红豆🫘控嘅A先生十分满意👍🏻!
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整体食评:9/🔟
❤🙆♀️(为食妙妙)整体食评:9/🔟
👉🏻 私隐度高嘅fusion铁板烧餐厅,适合几个人嘅细group组合食饭或者庆祝
A先生车友指数 🚗
🛣️ 交通容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊车容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐厅附近就有唔少表位🅿️,等一等好快有得泊
👉🏻 太和站或者大埔中心行过嚟都系10分钟左右路程,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆