2024-07-26
呢间餐厅有「中东菜」同埋「地中海菜」,涵盖范围非常广泛,「地中海菜 (Mediterranean Cuisine)」嘅概念出现咗只系几十年可以追溯到 Elizabeth David 写嘅书 Book of Mediterranean Food (1950),之后就有好多其他作者将呢个概念加以演绎兼发扬光大,Elizabeth David 其实比较集中讲 法国菜、意大利菜、西班牙菜、希腊菜,但系依家 Mediterranean Cuisine 已经讲紧围住地中海嘅好多国家嘅菜肴,包括 葡萄牙、中东国家、北非国家 😊;Mediterranean Cuisine 里边嘅 西班牙菜 同 意大利菜 我比较熟悉,其他就真系唔系好识 🤣;而「中东菜」同「地中海菜」应该系有部份重叠嘅😊讲咗咁多,呢日就同朋友嚟咗呢间「中东菜/地中海菜」餐厅食晚饭🤣Fattoush 黎凡特沙律Fattoush 系一种Levant 沙律🥗 (Levant 泛指 地中海东岸/东地中海地区),由烤或油炸嘅 khubz(阿拉伯扁面包)混合其他沙律菜而成,Fattoush 喺Levant 地区非常受欢迎🤣。呢间餐厅就将所有 Fat
Fattoush 黎凡特沙律
Fattoush 系一种Levant 沙律🥗 (Levant 泛指 地中海东岸/东地中海地区),由烤或油炸嘅 khubz(阿拉伯扁面包)混合其他沙律菜而成,Fattoush 喺Levant 地区非常受欢迎🤣。呢间餐厅就将所有 Fattoush 材料推到我哋张枱前边,然后店员妹妹即场炮制/捞匀,全部材料都非常新鲜,材料有 红石榴、番茜、青瓜、薄荷叶、生菜、大蕃茄、小蕃茄 等,仲有比较特别嘅 Sumac Pomegranate 酱汁,酸酸哋,清新又开胃,整体非常美味😋🤣
Chargrilled Octopus Tenticles 炭烧八爪鱼须
材料包括 八爪鱼须、大蒜、生晒番茄🤩;八爪鱼须非常新鲜,肉质柔软得嚟有少少烟韧,配上切碎晒嘅 大蒜、生晒番茄、初榨橄榄油,好食🤣,其实 如果落高质素嘅 蒜头、sun-dried tomatoes、初榨橄榄油 去煮食物,一般都会好好味🤣
Blue Mussels 蓝青口配柠檬蒜蓉汁
餐牌写住 Australian Blue Mussel, Lemon, Garlic and Parsley 🤣;呢个蓝青口 肥嘟嘟胀卜卜非常鲜味,可能系我食过最好味嘅青口🤣,柠檬蒜蓉汁 亦都非常惹味😋,店员妹妹话呢日嘅蓝青口系喺法国🇫🇷嚟嘅🤩
Charcoal Grilled Sea-Bass 炭烤鲈鱼、香草、柠檬
原条鲈鱼又系非常鲜味😋,肉质细滑鲜甜😋,仲有一小兜奶白色好似系香草牛油酱汁,好滑又几香,要嚟沾鱼食更加提升 umami 😋;仲有炒香草嘅菇菌,又系好好食😊
Karkade Delight:Hibiscus & Strawberry,叫咗少甜,甜度啱啱好,清新好饮😋
Ginger Berries:Fresh Blackberries & Mint with Raspberry & Ginger Ale, 都系叫咗少甜,甜度啱啱好,又系清新好饮😋
非常美味嘅一餐🤣🤩,大满足😌