2023-05-27
工人姐姐生日,带埋姐姐出去玩!工人姐姐离乡别井嚟到香港打工几年,疫情关系都无返过去印尼生日就带佢去食印尼餐厅回味下高质素印尼饭嘅味道!呢间「斑斓叶印尼餐厅」位于铜锣湾!地铁站E出口行3分钟就到,食饱饱行过去维园散步都系2分钟嘅事😂 我叫咗「印尼四天王饭」$88 👍🏻推有鸡、巴东牛肉、鱼仔炒花生同埋印尼沙律鸡肉好滑仲要切正脾位我👍🏻,巴东牛肉好入味,煮到好淋,鱼仔花生揾阵𩠌饭开胃,印尼沙律用沙爹酱(有花生)捞埋,打开个胃!老婆叫「烧鸡花胶汤粉皮」$88 👍🏻推花胶汤好甜好好饮,花胶又多,骨胶原补充!烧鸡唔会烧到干净净。粉皮好滑份粮都多,女生可以share。姐姐食「杂菜烧半只鸡饭」$88问姐姐佢都话啲鸡嫩,要点埋少少酱汁更开胃!另外叫咗一碟「烤柚子鸡翼」$58正常水准,焗到颜色好靓,卖相一流饮品方面大家要注意啦!🚨‼️系又甜又大杯🍹🤣 「珍多冰」$28好多椰汁,劲多绿色嘅jelly(唔知系咪咁叫🤣)「杂锦冰」$38有好多颜色嘅jelly,仲有两片牛油果在面「椰汁冰」$48大杯到饮唔晒,椰汁味重!唔想饮太甜的话记得叫少甜🤤(椰糖系好甜的)📍 班兰叶印尼餐厅 (铜锣湾)铜锣湾糖街1-5号铜锣湾商
我叫咗「印尼四天王饭」$88 👍🏻推
有鸡、巴东牛肉、鱼仔炒花生同埋印尼沙律
老婆叫「烧鸡花胶汤粉皮」$88 👍🏻推
花胶汤好甜好好饮,花胶又多,骨胶原补充!
烧鸡唔会烧到干净净。粉皮好滑份粮都多,女生可以share。
姐姐食「杂菜烧半只鸡饭」$88
问姐姐佢都话啲鸡嫩,要点埋少少酱汁更开胃!
另外叫咗一碟「烤柚子鸡翼」$58
正常水准,焗到颜色好靓,卖相一流
饮品方面大家要注意啦!🚨‼️
系又甜又大杯🍹🤣
「珍多冰」$28
好多椰汁,劲多绿色嘅jelly(唔知系咪咁叫🤣)
「杂锦冰」$38
有好多颜色嘅jelly,仲有两片牛油果在面
「椰汁冰」$48
大杯到饮唔晒,椰汁味重!
唔想饮太甜的话记得叫少甜🤤(椰糖系好甜的)
📍 班兰叶印尼餐厅 (铜锣湾)
铜锣湾糖街1-5号铜锣湾商业大厦地下B2舖
推荐度:😋😋😋😋
CP值 :😋😋😋😋
#食玩训 # 吃喝玩乐 #食好西 #体重上升 #随处吃 #吃货 #饿底 #辛苦揾嚟志在食 #
#food_fighter #foodiehk #foodie #eat #hungry
#hungerforfood #
#东南亚 #东南亚美食 #southeastasia #recipe
#印尼🇮🇩 #印尼餐厅 #正宗 #Indonesia