2018-03-18 151 浏览
想约老朋友食饭,大家从前都喜欢去尖沙咀食咖哩,不过今晚想揾间坐得好d ,环境舒服d既餐厅倾下计,左揾右揾,最后揾到嚟佐敦Curry leaf!餐厅环境高雅,地方宽敞,而且都几多佢哋既'同乡'同外国人光顾,相信佢哋既味道都几正宗!餐厅提供正宗印度风味,只有羊,鸡,海鲜等肉类供应,想食其他肉类既朋友,就要揾下其他无咁正宗既餐厅!餐厅上菜速度都几快,我哋落完单已经送上胡椒味浓郁既胡椒饼同埋几个酱汁,而另外两个小食,都好快嚟到,包括有炸洋葱圈,同素咖哩角!炸洋葱圈十分香脆,加埋印度餐独有既豆蔻香料,都几惹味!而素咖哩角就份量十足,入面塞满了不同既蔬菜同香浓既咖哩,主要以薯蓉为主,仲有其他如西兰花碎,杂豆等! 外脆内软! 一贯印度口味!小食都未食完,其他主菜都已经陆续送到台上,先有香味四溢既烧烤鸡肉卷,鸡肉卷外面烧得香口,肉卷内肉汁丰富!少少咸亦带点辣,加香少少香草味,十分惹味!再嚟有一d都唔膻既烧烤羊肉卷,加入不同香料令膻味全消,剩下只有烧得香口既羊肉味道,同鸡肉卷比较肉汁更多,更惹味!基本上我差不多一个食晒成碟羊肉卷!食左咁多肉,我哋又点会唔叫返d 菜,我哋就叫左个焖黄匾豆,以香味浓郁既咖

烧烤羊肉卷

食左咁多肉,我哋又点会唔叫返d 菜,我哋就叫左个焖黄匾豆,以香味浓郁既咖哩煮成,咖哩基本上唔太辣,仲有少少甜,系传统印度咖哩既味道! 匾豆煮得软稔,配合我哋叫既蒜蓉薄饼嚟食就啱晒!

蒜蓉薄饼入面有好蒜蓉,而且做得烟韧,1碟有4 件,足够我哋2 人享用,其实唔夹咖哩嚟食本身都好食,薄饼夹埋甜既咖哩汁就更加好味!

食到饱晒既我哋,饭后我哋仲叫左个印度拉茶masala tea消消滞, 除左浓郁既红茶味外仲饮到淡淡既姜,肉桂,同豆蔻味,我就最钟意呢d香料既味道,一d糖都无加,细细品尝个中味道!
最后我哋喺餐厅一边饮茶,一边倾计,倾左成个钟先走人,呢度除左有好味既传统印度菜食外,环境仲十分适合倾下计,食完饭唔驶急急脚走人,下次想叹印度茶落嚟佐敦就得!

烧烤羊肉卷