2024-08-04
El Cerdo是西班牙文「猪」的意思, 餐厅主打正宗西班牙菜,由英籍总厨Simon Lynch主理,佢曾系Tapeo同Frites工作,经验丰富<Soup of the Day蘑菇汤> <鲜蕃茄蓉焗法包> $48<炸黑毛猪火腿球> $78<传统洋葱薯仔西班牙奄列> $88<脆皮猪腩肉配蜂蜜蛋黄酱> $88<铁板烧蒜蓉辣椒炒大虾> $118<传统墨鱼汁大虾炒幼面> $188<香脆玉桂条配榛子朱古力酱> $68<蘑菇汤>蘑菇汤浓郁,啖啖都有蘑菇碎粒,足料有口感👍<鲜蕃茄蓉焗法包>法包香脆,好香蒜蓉味,上层再盖上清新嘅蕃茄蓉,非常开胃🤤<炸黑毛猪火腿球>火腿球炸得金黄酥脆,内里有混合咸香黑毛猪火腿粒🐷嘅忌廉薯仔蓉,再加上葱花、红椒粉、调制嘅蛋黄酱,令味道、口感更丰富👍👍<脆皮猪腩肉配蜂蜜蛋黄酱>猪腩肉肥瘦参半,烧得香口,系略嫌有点干🤫但我特别中意特调嘅蜂蜜蛋黄酱,酸酸甜甜,为依道tapa加分👍👍
<Soup of the Day蘑菇汤>
<铁板烧蒜蓉辣椒炒大虾> $118
<传统墨鱼汁大虾炒幼面> $188
<香脆玉桂条配榛子朱古力酱> $68
<蘑菇汤>
蘑菇汤浓郁,啖啖都有蘑菇碎粒,足料有口感👍
<鲜蕃茄蓉焗法包>
法包香脆,好香蒜蓉味,上层再盖上清新嘅蕃茄蓉,非常开胃🤤
<炸黑毛猪火腿球>
<脆皮猪腩肉配蜂蜜蛋黄酱>
猪腩肉肥瘦参半,烧得香口,系略嫌有点干🤫
<铁板烧蒜蓉辣椒炒大虾>
上菜时铁板烧仍然池池声😍,精华系铁板内嘅蒜油、蒜片😍😍,配法包同大虾一齐食,惹味绝配,推介👍👍👍
<传统洋葱薯仔西班牙奄列>
西班牙经典小菜,是一道无论早、午、晚三餐都可以在西班牙嘅餐桌上见到😂
厚蛋饼煎到香口,中间夹住薯仔和葱粒,连埋内层嫩滑嘅半熟蛋,好食
<传统墨鱼汁大虾炒幼面>
西班牙炒饭食得多,炒幼面真系第一次🙆♀️
同样铁锅盛上,面条质感似米粉,但切成比米饭大少少尺寸,更易入口👍
墨鱼汁味唔算好浓,反而蒜蓉味出d,几特别,不错不错
份量就比预期细😂
<香脆玉桂条配榛子朱古力酱>
肉桂条炸到金黄酥脆,上菜时都仲暖笠笠,点上榛子朱古力酱,无得输🥹🥹🥹
如果想同朋友黎庆祝生日,可预先用whatsapp preorder,餐厅可用朱古力酱写上”Happy Birthday”🎊🎉
整体所有tapas都好几精致好食,值得一试!