2024-02-29 115 浏览
西班牙菜🇪🇸我食唔少,西班牙私房菜🇪🇸就真系好似未食过。餐厅系一间上环嘅楼上舖,都几隐世下,如果唔系朋友带我嚟,真系未必知道😆。系柔和嘅音乐🎶、淡黄嘅灯🪔、彩缤纷嘅油画衬托之下,充满了浪漫气氛💕。咁有情调嘅餐厅真系好适合庆祝或包场,呢度仲要free corkage免开瓶费添🥰。如果想食餐厅嘅Signature Chicken Box:,记得早3️⃣日前订位。Sabor Signature Chicken Box $780餐厅用嘅鸡系广东3️⃣大名鸡之首 - 杏花鸡🐓,此鸡皮呈金黄色,油光闪亮,食起嚟清、鲜、甜、爽🤤。Chicken Liver Pate自家制鸡肝酱肝味非常浓郁😍,质感湿润幼滑,加上甜甜的红酒酱🍷及葱花,既平衡油腻感又增添香味,配埋香脆多士,真系好食到停唔到口🥰。之后店员会原只鸡上枱🐓,用威士忌🥃点火后淋上鸡身🔥,直到酒精挥发后(重要打卡位📸千祈唔好错过🤩),店员将鸡带回厨房准备烟熏鸡及炒饭🥰。Oven Baked Chicken鸡🐓切成小件放入木盒内烟🏨,木盒上枱时打开盒盖后,即时烟雾弥漫烟熏香味四溢🤤,达致视觉及嗅觉嘅享受,当堂食欲大增🤩。鸡肉🐓味道咸香,有阵阵烟熏香味,口

Chicken Liver Pate

Oven Baked Chicken

鸡肉🐓味道咸香,有阵阵烟熏香味,口感软嫩滑溜又多汁。另有1️⃣2️⃣款调味可选,今次选了青柠海盐🧂及土匪味🔥,一款清新微酸,一款惹味香辣,同样好食。大家可能会问点解会无哂啲鸡皮嘅,系因为....

Chicken-skin Oil Rice
鸡皮炒饭用小瓦煲上🥘,鸡肉香鸡皮脆,饭粒吸收咗鸡油,味道特别香口🥰,加上饭焦、葱花及自家制豉油,非常好食😋。正所谓皮脆饭香,全港独有。

可能知道我地大食,之后店员推介咗几款食物俾我地。

Stired-fried Cuttlefish with Allioli Espuma $280
墨鱼粒🦑厚肉弹牙,用番茜☘️及蒜头🧄炒过零舍惹味香口,再点配味道辛辣🌶带阵阵蒜香味的自家制蒜泥蛋黄泡泡,令味道更丰富,墨鱼🦑的鲜香味更突出😋。

Garlic Shrimp in Olive Oil $360
虎虾仁🦐大大只,质感爽口弹牙,虾味香浓又鲜甜,用蒜油、蒜片及小量辣椒煮过后🌶,每食一口充满蒜香味及鲜香味🤤。

Catalonia Cream with homemade ice cream $80
焦糖奶冻制作特别,既无蛋白亦免焗,表层都有薄薄一层香脆焦糖🥰,下层是幼滑creamy的流质蛋黄奶冻,味道微甜甜肉桂香味😋。雪糕香滑有阵阵酒香味🍷。

总括而言,两个字:精彩。除咗无论食物、环境以至服务非常之好,上每碟菜前,店员都会用心讲解,上菜速度、时间亦拿捏得非常之好💯。
2024-02-20