2024-11-10 510 浏览
今晚同奴才爸去试下bookmark左好耐既西班牙私房菜,听讲佢地既杏花鸡好出名,订枱时特登留定试一试😋而且呢度既总厨系师承西班牙米芝莲 Jose Vicente Mascaros,善于将食材优化,神还原食物原味🤩食野最紧要系食返食材原味,我都好期待呢餐😍Sabor Chicken Box Sabor 杏花鸡匣🐓选用肇庆市封开县杏花鸡,呢种鸡系广东三大名鸡之首👍🏻杏花鸡胸肌丰满,肌肉纤细,皮薄而皮下脂肪分布均匀,带有光泽,据闻食落有清、鲜、甜、爽、骨香之感😌Chicken Liver Pate 高浓度鸡肝酱🐓鸡肝酱面头铺满红菜头同香葱增加香气,食落浓郁鸡肝涌出黎,完全估唔到比起鹅肝酱一啲都唔输蚀🤤配上爽脆自家焗制水晶包,齿甲留香,每一啖都值得细细回味🤤Oven Baked Chicken 烤杏花鸡肉🍗用松果木烟熏制成,大厨会将成只鸡去皮拆骨,店员建议先食鸡胸、鸡翼及槌,最后先食鸡髀,因为鸡胸冻左肌肉会收缩,食落就会觉得鞋。而鸡胸最能体现滑鸡原味,第一次食鸡胸原来可以咁细嫩🤩而且充满鸡味🤤食到最黎鸡髀更嫩滑而且加上少许皮下脂肪,味道更浓,配以青柠盐及喜马拉雅山矿物盐,更加提升鸡原味层次🤤

Sabor Chicken Box Sabor 杏花鸡匣🐓

Chicken Liver Pate 高浓度鸡肝酱🐓

Oven Baked Chicken 烤杏花鸡肉🍗
,配以青柠盐及喜马拉雅山矿物盐,更加提升鸡原味层次🤤

Chicken-skin Oil Rice 鸡皮油香饭🍚
呢个系佢地全亚洲独有,系品尝上面既烤鸡前,店员先将杏花鸡淋上秘方威士忌酒再点火🔥令到啲酒渗入每吋鸡皮里面,之后撕皮再焗至金黄香脆🤤再用瓦煲将鸡油既精华炊成泰香米饭,入面有烤鸡起剩既碎肉同香口既鸡皮,真系原只鸡一啲冇浪费🤭开盖时,再喷洒上佢地自家调制既酱汁,食落啖啖充满幸福感☺️

Catalonia Cream with Homemade Ice-cream🍮
Catalana cream是一款加泰罗尼亚自治区Cataluña既传统甜品,卖相睇落同crème brulée 一样,但呢款甜品唔落蛋白亦唔放入焗炉,食落充满柠檬同肉桂香气😌口感亦好似mousses同奶昔咁,配埋佢地自家制既雪糕更正,酸酸甜甜一解成餐饭既饱滞感🤤

🤑 人均消费:~$500
🤩 推荐指数:9 / 10
📍 餐厅资料:Sabor Spanish Touch Private Kitchen (上环)
上环永乐街1-3号世瑛大厦6楼601室

喜欢我的食评请Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去处 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #上环美食 #西班牙菜 #私房菜 #杏花鸡 #Sabor #PrivateKitchen