2023-09-03
好友最近从外国返港,劲挂住日本菜嘅佢,今晚就带佢黎到上环嘅「鮨燐」,食返餐高质Omakase聚下先🤭餐厅提供3款dinner sets,我同朋友就拣咗食最贵果个set ($1880/人,另加一),包前菜、7款刺身、2款和食、6种寿司、汤同甜品😁 餐厅环境虽小,但全场坐满客人,可见餐厅人气之高👍 想食嘅话就记住订枱呀~前菜- 日本黄栗米: 粟米粒粒饱满,而且皮薄,口感清甜爽脆- 花竹虾、秋葵配柚子面豉酱: 花竹虾几弹牙,食落浓香得黎带点柚子清香,味道层次丰富- 蕃茄配冲绳水云: 蕃茄几鲜甜,水云黏滑,加入醋酸酸甜甜,好开胃7款刺身- 深海池鱼: 肉质鲜嫩细致,油脂丰腴,入口甘香鲜甜。可以点酸汁或者豉油加wasabi食,能提升鱼肉嘅鲜味- 北海道紫针海胆: 原只新鲜上😍 味道清雅鲜甜、入口即化,令人再三回味好想encore呀!- 沙甸鱼: 师傅用紫菜将沙甸鱼、黄萝卜、紫苏叶及芽葱卷起来,整成色彩缤纷嘅沙甸鱼卷😋 鱼肉鲜美爽甜,食落唔觉得太油腻,反而仲丰富咗口感- 北海道昆布森生蚝: 生蚝肥美饱满,一啖入口滑溜,配土佐醋啫喱,令生蚝嘅味道更浓厚鲜甜,叫人食指大动- 银鳕鱼: 第一次食刺身级别
- 日本黄栗米: 粟米粒粒饱满,而且皮薄,口感清甜爽脆
食寿司前先上咗碗大蚬清汤~ 配料有大大只蚬、昆布、舞茸菇等,味道好鲜甜🤤 饮完汤清一清味蕾、抖一抖再食寿司,呢个安排几好💯
- 沙鮻鱼: 肉质细致,添加姜蓉令鱼味更有层次
共4件,有门鳝、茄子、青椒及蕃薯,都系来自日本不同嘅地区。天妇罗炸得好出色,油温控制得几好,咬落香脆而唔油腻。点少少由师傅自家调嘅咖哩盐更添风味,令人一试爱上😍
最后来碗浓厚、热辣辣嘅面豉汤暖下胃、解下腻就最适合不过
奶冻质地香滑细腻,奶香十足。值得一赞系个抹茶酱,香浓得黎唔苦涩👍 配埋粒软糯黑豆作了个甜美的终结