2023-11-29
Forkers 在新蒲岗时已经食过一次,立即列为隐世高汁之选!可惜地点不太就脚,无办法变做成堂。然后,港岛人竟然听见Forkers 会搬黎湾仔!见到湾仔新店开张,立即专程去回味一下,果然没有失望,仲有惊喜!【Dinner Menu 是一set六道菜】 $598 pp前菜两人份,有48个月的西班珍伊比利亚后腿肉火腿,不会太咸,油份很香。餐包有两款,其中一款是无花果包,两款面包酱都是大厨特别制作,几特别。餐汤每一拣了一款。上面是磨菇栗子蓉汤、下面是龙虾汤。另外配一大碟Caesar salad。Second Starters 亦有两款选择,两个人每人拣了一样。剑鱼他他,味道清清地。配合茜芫却完全不会有怪味,平时不太喜欢茜芫的朋友也食到,而且觉得几清新好味。牛肉他他。朋友钟意上面个剑鱼多啲,我就钟意呢个牛肉多啲。少少辣,几开胃,而且比起平时的他他牛,唔会有太生勾勾的感觉。终于到期待已久的主菜了!今日MVP 系由大厨推荐、off menu 既【油封东升斑】!!!作为食鱼怪,我对鱼的要求好高。而呢个煮法真心觉得好好食,令人印度深刻!个酱汁非常特别,衬得鱼味更加鲜甜,肉质亦够滑多汁。特别想讲好多人会
特别想讲好多人会惊既 - 青豆!同朋友讲笑点解会有三色豆中既青豆既!!!但系,一食就知系新鲜豆而唔系雪藏味的青豆,所以味道很好。
之后就到第二碟main dish。根据新蒲岗的经验,Forkers 的伊利比亚猪是令人惊艳的,所以死都要食到佢个猪😂
你知啦,食牛扒好食既地方好多,甚至乎只是牛扒够靓,自己简单煮都已经好好食。但系猪肉就唔同讲法!正常都会觉得「猪肉可以好食得去边丫」既时候,Forkers 既猪又再一次令我满意。
唔好比佢粉红的颜色吓亲,一入口就会觉得,哗,点解猪肉可以咁既质地!然后个调味亦令我非常著迷,酱汁甜甜地,食得出有开心果仁,配埋炸到脆卜卜的炸蒜,还有两旧风琴脆薯仔,真系好独特,非常令人满意。
最后一人一份雪芭。上面洒新鲜的士多啤梨、再加干脆的士多啤梨,酸酸甜甜,脆脆地又有生果,口感不错。
餐厅一女一男两位侍应的服务超级好,很有礼貌,服务周到之余又细心。问他们食鱼应该夹什么酒,最后介绍了一款白酒,几好。
最后真系劲饱,大满足。
埋单约$800 一位左右,可以食到这种质素的晚餐,价钱非常合理。
下次来想试下 dry-age 牛扒,听见隔离枱食紧一边话好好食好有牛味!(但我都想再食多次个鱼同猪... 因为两者都几令人回味,暂时唔知点拣好...)