2023-05-08
朋友从外国返黎,终于可以小聚一下😍几年冇见,只想揾个地方坐得舒服,慢慢倾下大家近况佢话系外国最挂住既食物就系日本菜🍱🍣🍙难得一次,咁我梗系要带佢食返啲好野啦😏🛎 $78 铁板烧牛舌有差唔多10块牛舌😍几抵食上台后店员有提醒我地:等牛油融一融先放牛舌落去煎👍🏻牛油非常的香,牛舌轻轻煎一煎已经可以食!口感软淋得黎又爽脆😆配有烧汁,味道好夹~若果唔点汁,原味亦都唔错🙈因为本身牛味都好浓,而且有少少黑椒调味🤤🛎 $228 鲷鱼我都系第一次食成条完整鲷鱼既刺身😍摆盘咁靓其实有啲唔舍得食🤣鲷鱼比起三文鱼/吞拿鱼更有质感,淋滑之余仲有点韧度👍🏻就咁食已经觉得非常鲜甜店铺会附上一碟酸汁,同鲷鱼都非常夹,平衡鱼脂得黎😳仲越食越开胃🛎 $20 日本紫薯甘栗薯饼炸得外脆内软入边有栗子粒同埋紫薯粒,系真材实料~甜甜地几特别🤣🛎 $88 日本吉列猪扒猪扒大块,炸得好酥脆每件都好厚肉,肥瘦适宜唔会干柴,仍然有肉汁👍🏻伴有一碗仔炒过既白芝麻,我地要磨碎啲芝麻再倒入餐厅准备既吉列酱🤩几有趣!磨碎后芝麻香气扑鼻,吉列酱酸酸甜甜,好有日本风味🇯🇵🛎 $68 牛油果软壳蟹寿司食日本野点可以冇寿司🤤寿司大大件🍣软壳蟹炸粉够薄
几年冇见,只想揾个地方坐得舒服,慢慢倾下大家近况
佢话系外国最挂住既食物就系日本菜🍱🍣🍙
难得一次,咁我梗系要带佢食返啲好野啦😏
🛎 $78 铁板烧牛舌
有差唔多10块牛舌😍几抵食
上台后店员有提醒我地:等牛油融一融先放牛舌落去煎👍🏻
牛油非常的香,牛舌轻轻煎一煎已经可以食!
口感软淋得黎又爽脆😆
配有烧汁,味道好夹~
🛎 $228 鲷鱼
我都系第一次食成条完整鲷鱼既刺身😍
摆盘咁靓其实有啲唔舍得食🤣
鲷鱼比起三文鱼/吞拿鱼更有质感,淋滑之余仲有点韧度👍🏻
就咁食已经觉得非常鲜甜
🛎 $20 日本紫薯甘栗薯饼
炸得外脆内软
入边有栗子粒同埋紫薯粒,系真材实料~
甜甜地几特别🤣
🛎 $88 日本吉列猪扒
猪扒大块,炸得好酥脆
每件都好厚肉,肥瘦适宜
唔会干柴,仍然有肉汁👍🏻
磨碎后芝麻香气扑鼻,吉列酱酸酸甜甜,好有日本风味🇯🇵
🛎 $68 牛油果软壳蟹寿司
食日本野点可以冇寿司🤤
寿司大大件🍣
软壳蟹炸粉够薄,唔油腻
牛油果都好新鲜👍🏻
🛎 $12 冬菇
🛎 $18 日本青椒仔
🛎 $22 烟熏豚肉
🛎 $18 紫苏鸡肉
🛎 $36 沙锥鱼
🛎 $12 豚肉芦笋卷
黎到串扬专门店,梗系要试下啲串扬先啦
菜、肉、海鲜每样都叫左啲😋👍🏻
质素唔错,同样炸粉薄而且唔油腻
冬菇炸完都好有水份呀,系外脆内弹牙🤩
紫苏鸡肉有种清新感😳肉质仲几嫩滑㖞
沙锥鱼一啲都唔腥,配上串扬既特制酱汁好惹味!
🛎 $72 黑加伦子麒麟啤酒(500mL)
呢到有好多款果味啤酒拣:荔枝/青苹果/黑加伦子/菠萝/白桃/桂花
我呢杯有麦香之余,仲有淡淡果甜味🤤
非常适合女士们👩🏻🤝👩🏼
最正既系!啤酒上面原来唔系泡泡😳
系沙冰黎🧊所以佢唔会好快消失
亦帮助啤酒保持住冰凉既温度~
🛎 $18 青苹果乳酸梳打
如果唔饮酒,呢到亦有几款梳打拣
呢杯乳酸梳打配炸物都一流,
热天饮好清凉消暑🤩
🌐 环境/服务
呢到装修好有日本居酒屋风!
位置阔落😎
一路播住唔同既日文歌🎶好有感觉
店员都好有礼貌,直头同日本人有得比🙏🏻
每次上菜都会讲解食法,同埋配咩酱汁,非常贴心🫶🏻