餐厅: 焼肉 焰
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-07-24 30 浏览
好耐都无嚟过屯门市广场, 比起以前真系有好大变化, 商店及食肆都变得更多元化. 晚餐时间打算到Foodcourt睇下有咩食, 发现旁边有间环境唔错嘅烧肉店食和牛, 就决定入去试下!餐厅用左日式简约风格设计, 座位好宽敞而且感觉通风系统几好, 唔会闻到好大阵油烟味.点餐后就有专人帮你烧, 咁就唔怕烧得太耐而糟蹋左啲牛!~椰菜丝沙律~作为前菜配以青瓜及蛋黄碎, 入口够冻, 好开胃.~特上牛小排~牛小排是取自牛肉的肋脊部位, 肉质鲜红且结实, 店员把两面烧至大概7成熟, 将肉汁同油脂取得完美平衡点, 烧嘅过程中, 牛肉香气完全发挥出来, 引到我地流晒口水~~味噌酱烧和牛肩肉芯~肩胛部中的下肩胛翼板肉, 又称「 霜降」, 系牛肩较软的部位, 含有比较多嘅筋络及油花.用上味噌酱腌制, 非常入味, 肉质食落软嫩适中, 牛味浓郁而余韵分明.~旨肉!黑毛和牛三筋~识食一定食三筋和牛肉, 系稀有嘅烧肉部位, 三筋肉位于肩甲骨内侧连住三条筋腱而得名, 中间一条筋咁嘅坑纹系此部位的特征之一, 呢个部位牛味浓厚, 口感非常独特, 肉汁丰腴嫩滑, 再加上京葱酱, 可以中和到浓厚嘅牛味, 食落吾会过腻.~厚切钻石

点餐后就有专人帮你烧, 咁就唔怕烧得太耐而糟蹋左啲牛!

~椰菜丝沙律~
作为前菜配以青瓜及蛋黄碎, 入口够冻, 好开胃.

~特上牛小排~

~味噌酱烧和牛肩肉芯~

~旨肉!黑毛和牛三筋~

~厚切钻石牛舌~
牛舌有肉质嘅口感, 品尝得到油脂, 但系就无油滋滋的腻.
将牛舌放系高温嘅铁板上, 将独有风味都锁系牛舌内, 厚切食起嚟好有口感, 入口可以用脆、嫩、鲜嚟形容, 挤上清新嘅柠檬汁, 简直系点食都唔腻.

~名物!菠萝渍钻石和牛胸腹肉~
胸腹肉来自牛嘅胸骨和腹腔内的两个分开的肌肉,系肋骨嘅下方.
此部位属于「外裙」(Outside Skirt) 位置, 口感软嫩带有嚼劲, 风味浓厚, 油花细腻, 轻轻一煎已经油香四溢, 未入口都已经感受到难以抗拒的香气诱惑.
下面嘅菠萝亦吾系装饰, 菠萝烧后十分甜又JUICY, 一啖牛, 再食一啖菠萝, 非常解腻.

~幸福!生蛋拌饭配渍海苔~
烧过嘅牛加上被蛋浆渗入嘅饭能突显牛嘅肉质更香嫩, 口感层次更丰富, 食落有满满嘅幸福感!

~白桃梳打 & 冲绳菠萝梳打~
白桃梳打有甜甜的蜜桃香气系口中蔓延; 冲绳菠萝梳打味道鲜甜且清新.
炎炎夏日, 再加上食烧肉, 饮一啖就即时有透心凉嘅感觉.