2022-08-10
多谢朋友仔邀请嚟个 #metime 💗出去食餐好嘅晚饭!佢带我到观塘「智选假日酒店-Walter Bistro」食好嘢👏🏼呢度比我任意地食我喜欢💕嘅嘢食😆😋因为我哋嚟食Semi-Buffet啊!一嚟到环境好靓,坐都坐得舒服过人,又唔算好多人唔会太迫或怕唔够嘢食!一坐底我哋拣咗Main Course先,经理话食前菜食到咁上下,佢哋会嚟再问我哋几时可上Main!《Main Course 》🥩安格斯牛扒配薯蓉牛扒好多时系我西餐嘅首选,当然唔系间间餐厅都煮得好食/啱我口味!呢度嘅厨师绝对你话要几成熟,都煮出你想要嘅味道!牛扒唔靭,煎得香脆,肉质松软,好juicy !🐟香煎多宝鱼多宝鱼肉质厚实,又煎得够滑,真系冇番三两下功夫系煎唔出咁香滑嘅鱼!酒店行政总厨「乐君平」先生向我哋打招呼时,我哋特地向佢请教点先煎到外脆内嫩嘅鱼!经乐总厨指教,我哋获益良多🫶🏼而我当然最最最欣赏,紧系 #即开生蚝 🦪 我平时有自己买生蚝番嚟自己开,都系自己研究去开!今次有乐总厨坐阵,当然又再请教佢啦,真系有啲跷妙去开蚝,又快又准,唔会开烂只蚝!果然总厨就系利害啦,我哋可以食住咁新鲜嘅蚝全靠佢开得够快,食客好有口福!除咗生
《Main Course 》
🥩安格斯牛扒配薯蓉
🐟香煎多宝鱼
除咗生蚝,其实有好多头盘,海鲜(有虾🦐、mussels 、面包蟹🦀)样样都好鲜甜,尤其面包蟹啲膏够甘香,连蟹肉都甜!仲有Parma ham配蜜瓜🥓🍈、中式汤、寿司🍣、烧味等等。
甜品🍮都唔弱,都有好几款糕点选择,而且唔会死甜同埋生果盘!仲有我不能自拔嘅Movenpick + Fruttato雪糕🍨