2024-08-12
@lanternseafood.restaurant 去左位于佐敦长乐街嘅神灯海鲜酒家晚饭,主打多款经典手工粤菜,当中很多都是高级及优质嘅食材,当晩是平日,但好快已经坐无虚席,以现时市道来看,确是奇景😍,可想而知,酒家的美食多吸引🤩,酒家有两层,地下主要是VIP 房,楼上除了有多张中、大圆枱之外,还有两张优雅的4人卡位,坐得好舒适,店员服务态度友善,招呼周到,值得一赞👍嚟到神灯,梗系要食佢哋嘅「神灯招牌四宝」啦,果然名不虚传,超好食👍👍💠黑松露玻璃烧鹅($238)其实想试这碟神灯独有的黑松露烧鹅好耐🤩,表皮烤得黑黝黝的,很型格啊👏🏻,皮脆香口,没半点肥膏,肉质juicy,蘸上有黑松露的酸梅酱,非常好食🤤,必食之选👍😋💠糯米炒膏蟹($588)好大煲生炒膏蟹糯米饭,热腾腾,只蟹啖啖肉,好鲜甜,仲有好多橙红色的蟹膏😍,见到都流晒口水🤤,同糯米饭及饭焦捞匀嚟食,真系好滋味,觉得自己好幸福🥰💠星洲麦皮虾($268)中虾开边半煎炸,周围亦铺满炒左带微甜嘅麦皮,麦皮虾够干身,零油腻感,香脆惹味,我连虾壳都「算」埋😅💠招牌即烧乳猪($258)即叫即烧,1/4只,份量啱啱好,皮薄脆,无乜脂肪,唔会有油腻
💠黑松露玻璃烧鹅($238)
💠糯米炒膏蟹($588)
💠星洲麦皮虾($268)
💠招牌即烧乳猪($258)
即叫即烧,1/4只,份量啱啱好,皮薄脆,无乜脂肪,唔会有油腻感,乳猪肉好嫩好腍,蘸上乳猪酱,幸福感顿时又再提升😂
除咗招牌菜,我地仲叫左有大排档风味嘅辣酒煮螺,同样美味👍
💠辣酒煮花螺($198)
店员打开煲盖时,D蒸气不断冒升,花螺滚住浸喺D辣酒度,好入味,仲带有酒香及麻香,辣度适中,用竹签拮住鲜甜嘅螺肉嚟食,好有风味😙
🥤可乐($16/罐)
揸车,唔可以饮酒,叫左两罐可乐,不过值得一提,佢地嘅Drink Menu好特别,系写系古时的竹简上,好有心思。
🍮奶冻(赠送)
店家好贴心,有饭后甜品赠送,呢杯奶冻质地好幼滑,牛奶味香浓,甜度适中,好想食多一杯😅
🧆前菜$25(炸脆鱼仔)
🍵茶芥($15/位)
(有普洱、铁观音及玄米茶供选择)
酒家采用铸铁茶壶🫖,颇重,但我好钟意,听说铸铁壶的内侧熔化的铁有助于去除氯,令热水的味道变得比较好😚咁啲茶就自然更加好饮啦👏🏻👏🏻👏🏻
🔮神灯海鲜酒家
📮佐敦长乐街14-20号18广场地下及1楼