2024-06-12 531 浏览
今日难得约到好朋友食饭,就拣咗名门私房菜,食吓正宗顺德菜,餐厅环境舒服,服务又好,好啱同朋友放工后倾吓偈。🔸冰镇鲍鱼 配烧汁芥辣酱大只嘅鲍鱼弹牙有嚼劲,加少少烧汁芥辣酱,唔错。🔸黄金虾用流沙蛋黄制成嘅炸虾,炸成金黄色,卖相好邪恶🤤虾肉爽脆,虾肉同流沙蛋黄嘅味道很夹,值得一试。🔸顺德煎酿鲮鱼新鲜鲮鱼肉打成鱼胶,再酿回鱼身煎香,鱼肉表面酥香,鱼肉爽口弹牙,又冇鱼骨,可以大啖大啖咁食。🔸杏汁猪肺汤个汤好足料,猪肺软绵绵,个汤杏汁味浓,感觉好滋润。🔸冰烧鸡有姜丝,芋头丝,青瓜丝,弹牙海蜇,烧鸡丝,入口口感层次分明 ,各种配料混合起来嘅味道又几特别,酸姜味几岀,一口一口,令人食不停。🔸姜葱蚝大大只嘅蚝炸过后外层变得微脆,再以姜蒜炒香,放入砂煲焗一焗,开盖后香气四溢,蚝肉肥美饱满,好滋味。🔸荷叶饭荷叶份量很足,饭调味得刚刚好,唔会过咸同过油,食落淡淡饭都有荷叶香气。最后再食埋碗绿豆沙,又唔会过甜,味道刚好又清热,正吖。

🔸冰镇鲍鱼 配烧汁芥辣酱
大只嘅鲍鱼弹牙有嚼劲,加少少烧汁芥辣酱,唔错。

🔸黄金虾

🔸顺德煎酿鲮鱼

🔸杏汁猪肺汤
个汤好足料,猪肺软绵绵,个汤杏汁味浓,感觉好滋润。

🔸冰烧鸡

🔸姜葱蚝

🔸荷叶饭

最后再食埋碗绿豆沙,又唔会过甜,味道刚好又清热,正吖。