2021-12-08
🇯🇵 Grill Tajimaya等到颈长都未开关✈️好挂住乡下点好?放工当然俾自己食餐好😋呢间日本餐厅门口标明系食100%日本产黑毛和牛🐂啱晒我哋呢啲好牛者!餐厅设计有啲西式,环境又有啲情调,连杯水都晶透过人🥂今次真系多谢老公💓心心眼😍🥩 A3 日本产黑毛和牛厚切牛柳扒 ($429):🌟🌟🌟🌟🌟黑毛和牛叫咗5成熟🐂即时order即时烧,牛扒系洋式摆盘🍽清简得来又有级数,当日进食都有见到啲日本人,劲似大阪啲洋食屋嘅摆盘啊!一上碟我哋就急不及待试咗刚烧好的牛柳扒🥩真系好「淋」、好有牛味😍连个Waitress都好热情咁同我哋介绍,原来呢个系鹿儿岛出产的A3黑毛和牛,因为厚度够厚,未去到入口即溶状态,但外面煎到薄脆而肉质内软,啲肉仲连住少少脂肪,食落口有好香嘅牛味、好绵,配埋黑椒汁、Washbi或芥末酱真系不得了,谂起都回味😋真系好想再试,钟意食牛嘅大家真系要试一试!(女人真系太易满足)🍔 特制招牌汉堡扒配香郁和牛烩酱汁 ($189):🌟🌟🌟🌟呢个和牛汉堡扒连铁板上,上碟后再由Waiter帮手切十字开锡纸☺️够晒特别,waitress表示佢哋嘅汉堡扒系即叫即以人手搓制💓厚厚的汉堡扒上面仲有粒烩到
🍔 特制招牌汉堡扒配香郁和牛烩酱汁 ($189):🌟🌟🌟🌟
呢个和牛汉堡扒连铁板上,上碟后再由Waiter帮手切十字开锡纸☺️够晒特别,waitress表示佢哋嘅汉堡扒系即叫即以人手搓制💓厚厚的汉堡扒上面仲有粒烩到好入味的牛肋条,加埋啲汁试先,浓浓的牛味冲入个口入面,正啊!个焗薯又界咗十字打开🥔焗到刚刚好,好香甜,唔够食仲可以加钱拣套餐配饭/面包同汽水,连杯可乐都系日本的味道,好甜🥤
🐟 吞拿鱼牛油果他他 ($129):🌟🌟🌟🌟🌟
今次真系未食过好野系列😋以为食牛扒嘅地方,对鱼生呢样野无太多期望,点知⋯ Wow~好新鲜、又好好味啊!粒粒厚感嘅吞拿鱼肉🐟再加埋啲牛油果🥑味道真系超级夹😋试完个原汁原味,再试加上碟上划满黑糖的味道,两种食法都好正,以呢个吞拿鱼牛油果他他作前菜真系无得输!
🍅 水牛芝士蕃茄($79):🌟🌟🌟🌟
老公超钟意食水牛芝士蕃茄,所以前菜一定要试呢间嘅水牛芝士😋上碟后加啲黑椒粒,更加带出蕃茄嘅鲜味,加上Mozzarella芝士味,酸酸甜甜,好开胃🍅
🍤 TGIF ($169):🌟🌟🌟🌟🌟
小食叫左个包罗万有嘅炸物拼盘,有酥脆炸虾、炸鱿鱼同炸鸡⋯今次真系「Thank God It’s Friday💓」我觉得啲炸物真系好出色,因为食落口唔似平时食开嘅炸粉,应该连面包糠炸,连个炸鱿鱼都有两款炸法😋酥脆得来又可以保持肉汁🍤🦑🍗如果Happy Hour来一定要叫呢个炸物拼盘来配酒🍺
总结:🌟🌟🌟🌟🌟
秉承未食过好野系列😝小Sun十分推荐呢间西洋式的日本餐厅,而且一定要试佢哋出名嘅A3黑毛和牛同他他🥑炸物都好吸引!今次就一定要俾5🌟佢哋,因除咗我哋叫咗嘅野食外,个Menu其实仲有好多选择,西、日式都好正!啲侍应仲好nice、好热情咁推介野食,好怀念食完入口会溶嘅和牛🐂又可以一解🇯🇵思乡之情!下次Happy Friday一定要约朋友仔来试呢间餐厅个Happy Hour🍻🍻🍻