2023-09-05
📍观塘 川婆婆今次嚟到位于观塘广场地下嘅川婆婆,打算试一试佢嘅酸菜鱼。要知道,要喺放工时间喺观塘揾嘢食,真系有啲难度,今日6:00左右嚟到川婆婆,已经有好多客人坐低咗,于是就打算外卖拎返屋企食。佢嘅餐牌有好多唔同嘅菜式,见到佢有个墨鱼咀都好特别,不过我今次就冇叫到。我总共带咗一个米线,一个酸菜鱼同一个饭,再加多两杯饮品,都唔过$200 ,非常抵食🫡。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و• 水煮鱼 $70佢嘅水煮鱼系有唔辣、超小辣、小辣、中立同大辣选择,今次我就拣咗佢嘅超小辣。虽然佢话就话超小辣,但系其实都好有辣味,可能系因为佢入口麻香,所以唔食得辣嘅朋友建议拣返唔辣。水煮鱼嘅质地唔会因为浸咗落汤就变到好林,咬落去都好有咬口,而且入边配菜超多,由我最钟意食嘅薯粉,连娃娃菜都有,超丰富👅。• 酸菜金汤肥牛粉 $50个人认为佢嘅肥牛米线好抵食,因为佢好足料,而且佢个汤底味道好浓郁,酸菜又酸又甜,再加上少少辣,简直系Perfect match 🫡。• 招牌手撕鸡饭 $54佢呢个手撕鸡饭嘅好味程度超乎我预期,我会觉得佢系今餐入边嘅MVP✨。佢嘅鸡肉好滑,而且份量都好多,再加上芫荽嘅香味,真系好想添饭啊🍚。• 荔枝茉莉
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
• 水煮鱼 $70