2023-12-12 30 浏览
香港人最钟意食日本嘢,当然我都唔例外。今日离开新蒲岗,见到有间日本餐厅叫海胆仔,就谂起好耐已经冇食过海胆,于是就行咗入去。舖头嘅装修都好靓,而且面积都好大。其实佢虽然个名叫做海胆仔,但系其实唔止海胆,仲有好多唔同嘅菜式。我同朋友一人嗌咗一个丼饭,我就叫咗个三色海鲜丼,系有三文鱼子、海胆、同吞拿鱼蓉。佢嘅份量绝对唔细,而且海胆都好新鲜,食到佢嘅鲜味,再加上三文鱼子嘅份量都好多,每一啖都能够食到配菜。而我朋友就嗌咗一个双重三文鱼丼饭,三文鱼都好新鲜,而且佢嘅丼饭唔会过酸或者冇味。除此之外,我哋仲嗌咗个油甘鱼刺身,都系非常新鲜,而且好厚切。除咗刺身类之外,我哋仲嗌咗好多小食,分别系炸蚝、鲭鱼同茄子依啲小食都系新鲜整好,所以上到嚟热辣辣。鲭鱼份量好多,而且个皮烤得好香。而炸蚝就正正常常,都有佢嘅鲜味。茄子方面,面头加咗好多蒜蓉,超级香口。

• 海胆三色丼