2017-01-19 186 浏览
某日晚上自己一个行开铜锣湾,肚饿想揾啲嘢食,唔觉唔觉行咗去登龙街。近年登龙街新大厦落成,新食肆频繁开张,日本拉面店都有5间。本来想去是旦一间食,但系间间都有人排队,最近又洗大咗,咁啱见到有间中国面,而且系药膳窝,咁就行咗入去了。口水鸡系我至爱,我仲加咗钱要刀削面和豆浆。汤底很香,中药味刚刚好不太重;面质也很不错,刀削面的薄边吸收了汤汁,中心部分弹牙有微微咬口;鸡肉嫩滑,口水汁不会太油,辣度亦刚刚好。讲真自己去亲𠮶条街都系食日本拉面,今次如果唔系肚饿唔会特登入去呢度食,都算系有惊喜。呢间屹立喺几间日本拉面中间嘅中国面,令我回想起潮流底下好多有意思嘅旧事物都会被忽视,最后被淘汰。大家去登龙街都可以试下唔好净系排队食拉面,食呢间其实都唔错。

麻辣口水鸡罐汤拉面
口水鸡系我至爱,我仲加咗钱要刀削面和豆浆。

麻辣口水鸡罐汤拉面