2020-06-10
呢日落大雨,所以都不宜外出去太远食饭,于是我同同事就去咗西九龙Food Court揾嘢食。但其实行嚟行去,都无乜边间想食,同事提议不如食「味力曼谷」,都好,反正未试过😜!我成日经过舖头,都觉得啲食物相片好吸引咁,而且次次都好多人帮衬呢👏。食物菜式就系各式各样嘅泰国菜🇨🇷,炒河、汤檬、炒饭、海南鸡、冬荫功、串烧等,一应俱全。价钱属中等水平,平均$4x一个餐。男店员讲嘢好大声,但其实好好礼貌㗎😊。我仲发现佢应该系一间撑香港人嘅小店💛。我哋要咗一份鲜虾炒金边粉($42)同泰式湿炒牛河($45)Share食,外卖唔洗额外加钱👍。鲜虾炒金边粉,卖相同份量都唔错嘅,🦐鲜虾系连壳𠮶种,有3只。但我哋都略嫌金边粉味道比较淡,唔够咸、亦唔够酸...;好彩金边粉都叫做炒得开,无一饼饼。葱嘅份量亦算少。泰式湿炒牛河,可能系湿炒嘅关系,牛河系以兜上。就咁望落啲𩠌好澎湃㖞,有好多蔬菜同牛肉,多到直头盖过哂啲粉。不过夹起上嚟,都真系发觉河粉几湿下😅...。点知一食落,我第一个感觉系咁咸、咁重口味嘅,同炒金边粉完全相反。🐮牛肉份量超多,有肉味的,但姜味都好夸张下,不断食到姜丝...。同事就话河粉OK,但唔钟意啲牛肉
男店员讲嘢好大声,但其实好好礼貌㗎😊。
我仲发现佢应该系一间撑香港人嘅小店💛。
总括嚟讲,我哋呢日试嘅两款泰菜味道都麻麻,湿炒河有少少去到难食嘅程度...。不过起码我食完都饱咗嘅,可能系嗌唔啱嘢食啦。但我未必会再帮衬,下次会考虑试另一间呢🙏🏻。