2017-01-19
早几日睇完喺大球场省港杯当然系医肚时间,半个拉面控男朋友不停话好近登龙街,想去食拉面~记起有人提过三田制面所,所以一试。由于时候唔早,并唔需要等位~虽然三田本身主打沾面,不过我地兴趣不大,所以冇试,就不作多说~至于拉面款式唔多,主要系普通、辣、生姜口味。份量都分中、大,价钱就唔算贵。除左拉面,另外都有小食提供~三田特制拉面 $78 (中)浓香猪骨鱼介汤底卖点用猪骨、鸡骨、蔬菜、大量鱼介熬制~果然有一阵强烈鱼介味道,基本上将猪骨味盖过,幸好饮落唔油唔咸。面中有超多生洋葱粒,虽然男朋友钟意洋葱,但佢都觉得有少少重口味。店员提醒自家制拉面面质硬身,会问需唔需要煮淋身啲,我地并冇特别要求。拉面的确比较硬,面质有啲似荞麦面,呈方型,虽然够硬但欠弹性。三田特制辛拉面 $80 (加辣要+$8)事后睇番照片,再上网揾过其他人嘅相,发现佢争我几片荀干(?)汤底比起特制拉面鱼介相对冇咁重,对鱼汤冇乜特别感觉,钟意嘅咪觉得鲜,唔钟意嘅咪会觉得腥啰…但由于冇得选择辣度,我又冇俾8蚊加辣,所以我觉得唔辣,基本上生洋葱味道大呛,而且食到好臭、好咸…叉烧薄薄一片,食到有明显肉味~但无论厚度、质地都似纸皮…类似汤渣,
记起有人提过三田制面所,所以一试。由于时候唔早,并唔需要等位~ 虽然三田本身主打沾面,不过我地兴趣不大,所以冇试,就不作多说~ 至于拉面款式唔多,主要系普通、辣、生姜口味。份量都分中、大,价钱就唔算贵。 除左拉面,另外都有小食提供~ 三田特制拉面 $78 (中)
鸡蛋黄半睘状态,流心效果一般,所以店家称为半熟玉子还好,钟意食溏心蛋都唔需要试~
一上枱已经闻到强烈黑胡椒味,主要系表皮嘅调味,鸡翼本身冇乜特别~
呀,设最低消费:每人一碗沾面/拉面/两款一品料理 餐牌: