2022-11-28
又一次证明美食在民间。今日下午来到「鱼事者」一试佢嘅鱼面🐟🍜,估唔到非常有惊喜😍,菜式新颖食物味美,绝对系用心制作而唔系求求其果腹小食。「鱼事者」主打自家制鱼品轻食,包括多款创新鱼面,仲有各种自家制鱼肉小食。菜式新颖fusion多种异国口味例如川菜、泰式、越式、西式甚至墨西哥菜,非常大胆创新!餐厅装修以湖水蓝为主调,配上粉蓝及少女粉餐桌,环境清新舒服。价钱亦都非常亲民,以咁嘅质素绝对系高性价比。六点前仲有下午茶餐,我哋叫咗两个茶餐再加几个单点,其实都算几抵食。香脆鸡翼+炸鱼无薯条+鱼粒莎莎 (套餐连饮品)$43冇薯嘅薯条,系店铺嘅signature强烈推荐一定要点👍🏻用鱼肉代替薯条感觉新颖,坚食到有鱼味,而且口感烟韧,不会太淋身。鸡翼炸得够香脆而且味道非常吸引,并非一只普通炸鸡翼。鱼粒莎莎好有墨西哥dips 嘅感觉,鱼粒烟烟韧韧几有趣。港式多士三并配黑松露酱(虾+鱼+墨鱼)(套餐连饮品)$38多士炸得非常香脆,三款多士味道其实分别不大,topping一样系咁弹牙,沾上黑松露酱味道好丰富,必试推介👍🏻Fish-chos •扮墨西哥鱼皮 $33以香脆炸鱼皮代替墨西哥nachos,非常创新!
「鱼事者」主打自家制鱼品轻食,包括多款创新鱼面,仲有各种自家制鱼肉小食。菜式新颖fusion多种异国口味例如川菜、泰式、越式、西式甚至墨西哥菜,非常大胆创新! 餐厅装修以湖水蓝为主调,配上粉蓝及少女粉餐桌,环境清新舒服。价钱亦都非常亲民,以咁嘅质素绝对系高性价比。六点前仲有下午茶餐,我哋叫咗两个茶餐再加几个单点,其实都算几抵食。
香脆鸡翼+炸鱼无薯条+鱼粒莎莎 (套餐连饮品)$43
鸡翼炸得够香脆而且味道非常吸引,并非一只普通炸鸡翼。
鱼粒莎莎好有墨西哥dips 嘅感觉,鱼粒烟烟韧韧几有趣。
以香脆炸鱼皮代替墨西哥nachos,非常创新!鱼皮即叫即焗,芝士酱以忌廉、牛奶、车打芝士及水牛芝士慢火煮成,芝味浓郁,配上牛油果酱及肉酱,层次丰富,非常好食😋
其实系鱼肉烧卖,口感几烟韧,芫荽烧卖味道清香,但芫茜味不算突出。 炸鱼狗肠(蜜糖芥末)$28
「扮热狗」的炸鱼狗肠,当然没有肠仔只有鱼肉,口感非常弹牙,再加入蜜糖芥末调味,上面洒上烟肉碎及用鱼肉炸脆米,绝对系必点小食👍🏻
鱼面吸收虾头的油香,味道令人十分惊喜,食到停唔到口!炸虾球有虾味而且越级弹牙,出色👍🏻
值得一提系佢嘅鱼面,佢系用上门鳝、大眼鸡及九棍鱼,再以1:1 鱼肉和面粉比例制作,因此有鱼味之余亦非常弹牙。食过咁多鱼面啲间系最好食,强烈推荐🔥
㨂左白雪雪鱼汤/ 爽弹鱼面,鱼汤绝非普通野,而系有经过熬制,都是要经过除腥、去骨、去渣等步骤,再熬煮几小时而成,鱼味浓郁清甜,连汤都可以饮埋。黑白鸳鸯系指鱼肉同墨鱼肉,味道上分别不大。
最后仲叫左个鱼汤,翡翠苗好柔嫩无渣,鱼汤够晒清甜,的确唔错👍🏻
环境:❇️❇️❇️❇️
服务:❇️❇️❇️❇️