2023-03-07 181 浏览
由细到大都好钟意食鱼,知道北角有一间专食鱼制品既餐厅,想试好耐店舖名系鱼事者fisholic,由个名就睇得出一啲热爱食鱼到疯狂上瘾地步既人一定要试啦,佢地仲有一句slogan, 世界太纷扰,生活太忙碌,如是者,懂得给自己一个小休,很重要。如是者,亦是店舖名,鱼事者。从店舖环境,名字看来,店舖老板都系希望入嚟既食客都可以远离外面既烦恼,可以入嚟好好休息下午茶时段嚟到,冇咩人,可以舒服咁慢慢坐,店员亦好亲切咁介绍店舖既特色食物,下午茶餐牌有多士热狗等既轻食,亦有面餐,难得嚟到当然要试佢既鱼面鱼汤底,好清好有鱼味,饮哂成碗都仲得,贪得意拣咗芫荽鱼面,口感几特别,有鱼味,负担冇咁重,墨鱼春卷同鱼肉春卷都好食,热辣辣脆卜卜好弹牙清清哋加嗌左个翡翠苗,都唔错,份量都几多另外店员极力推介两个小食,一个系炸鱼狗肠,一个系炸鱼无薯条鱼狗肠系成条都鱼肉,食落好弹牙,仲可以拣唔同既酱,我拣咗他他酱,少少浓味配上清淡既鱼肉肠,啱啱好炸鱼无薯条系用鱼肉拎去炸,口感几特别,烟烟韧韧,几有咬口,仲有4种酱比你拣,他他,双子,山椒同松露,我就拣咗双子(明太子加蟹籽)有咬口得嚟又咸咸地,作为倾计小食一流总结嚟讲,呢一间

鱼汤底,好清好有鱼味,饮哂成碗都仲得,

翡翠苗

清清哋加嗌左个翡翠苗,都唔错,份量都几多

另外店员极力推介两个小食,一个系炸鱼狗肠,一个系炸鱼无薯条
炸鱼狗肠

炸鱼非薯条

总结嚟讲,呢一间特色小店值得大家支持,如果大家钟意食鱼既不妨一试呀

下次要试埋捞既同下午茶先,店员话捞面就比较重口味,清既就食汤面比较好
翡翠苗
炸鱼狗肠