2024-07-16
同朋友好耐冇见,听朋友推介一间位于尖沙咀好正既日本鳗鱼料理小店,咁啱我哋都超钟意食鳗鱼,于是我哋就嚟试吓😋一入餐厅,很有日本小店嘅感觉,侍应殷勤有礼,为我们推介菜式,我们选择了两款餐厅嘅招牌鳗鱼定食沙罗鳗蛇丼:估唔到size咁大,第一次食咁大条嘅鳗鱼,长度有我朋友既前臂咁长😆鳗鱼肥美,而且鲜嫩多汁,蒲烧汁好香,外层仲烧到有少少焦香,而且好在完全冇骨,鳗鱼下面仲有一大旧厚烧玉子,玉子甜甜地又软滑,用嚟送鳗鱼饭劲正👍🏻生烧鳗鱼丼饭(白烧)套餐:侍应哥哥建议我哋可以试吓呢个生烧鳗鱼,鳗鱼由生烧到熟,而且不加酱汁烧,原汁原味,果然冇介绍错,鳗鱼嘅外皮烧到好脆,里面嘅鳗鱼肉鲜甜有肉汁,充满油香,用嚟送饭一流👍🏻套餐还包括有前菜、汤、温泉蛋,前菜有日式腌菜茄子,味道唔错,几开胃,汤是鳗鱼肝白贝汤,汤超级鲜甜,好足料,温泉蛋质素都唔错👍🏻本身侍应哥哥推介可以剩返三份一嘅饭,加入昆布高汤、紫菜、芝麻整茶渍饭,可惜今次太饱冇办法试,下次约多啲朋友一齐试吓👍🏻
沙罗鳗蛇丼:
生烧鳗鱼丼饭(白烧)套餐: