餐厅: 鰻工房
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-04-08 1722 浏览
周末遇上落雨天,的确有啲扫兴😪 唯有四出揾啲好嘢食,总好过宅在家🤭 个个都话呢个假期 #香港冇晒人,不过我去到餐厅竟然遇上人龙😅 搞到一向唔钟意排队嘅我,都因为好奇心嘅驱使下,停下脚步等服务员安排😉 朋友仔原来早有计划,知我呢个 #鳗鱼控 对 #蒲烧鳗鱼 情有独钟,所以特别带我嚟到位于 #尖沙咀 #赫德道 新开嘅「鳗工房」试吓师傅嘅手势☺️ 餐厅地方唔算大,装饰以木色为主,间格充满和风味道🎐 正当我哋仲谂紧食咩好嘅时候,听到店员提醒隔离枱食客讲,餐厅每分食材都系即叫即做,需要时间等候⏱️ 搞到我哋都不敢怠慢,马上点菜🤭 我哋叫咗两个 #鳗鱼定食,#沙罗鳗蛇丼、#三种鳗鱼丼 做主食🤤先上枱嘅系朋友仔拣嘅 #三种鳗鱼丼,软绵绵嘅 #珍珠饭 上面加上 #生鳗鱼(由生烧到熟嘅白鳝)、#蒲烧鳗鱼,仲有 #穴子鳗鱼(鳗鱼BB)做组合,啱晒心多多又乜都想试嘅朋友仔😉 单睇造型已经口水流🤤 生鳗鱼口感比较爽弹,而穴子鳗鱼就比较香口,味道各有特色🫶🏻而我点嘅 #沙罗鳗蛇丼 真系不得了👀 成只手臂咁长嘅原条 #蒲烧鳗鱼 放喺 #丼饭 上,非常吸睛👀 肥美嘅鱼肉入口充满鱼油香🤤 加埋只 #温泉蛋 同 #特制嘅鳗

而我点嘅 #沙罗鳗蛇丼 真系不得了👀 成只手臂咁长嘅原条 #蒲烧鳗鱼 放喺 #丼饭 上,非常吸睛👀 肥美嘅鱼肉入口充满鱼油香🤤 加埋只 #温泉蛋 同 #特制嘅鳗鱼酱汁,搞到我忍唔住食完一口又一口🤤

店员仲提醒我哋,食到最后记住要留低三份一嘅 #鳗鱼丼 放入餐厅特制嘅 #昆布高汤 里面,仲要加埋 #紫菜 同 #芝麻 嚟做一个 #自家制 嘅 #鳗鱼茶渍饭 作为呢餐嘅总结☺️ #高汤 味道清清地,捞埋啲 #鳗鱼 同 #饭 一齐食,确实有另一种风味🤤

其实餐牌上嘅 #鳗鱼芝士玉子烧、#烧鳗鱼串 都非常吸引,可惜 #小秘书 当时已经饱到一个点😅 唯有下次有机会再嚟帮衬,试埋其他食物啦😉

📍 鳗工房 (尖沙咀)赫德道1-3号利威商业大厦地下7号舖
2024-04-06
$250.5 (午餐)