2020-07-15 998 浏览
老友兄弟专承走嚟荃湾揾我食Lunch,仲话带我去食鱼汤米线。12:15行到去,仲未正式开舖,不过已经有5、6人排紧队等入舖内,大概5分钟开始入得,都有先量体温,然后再拣咗张细台两人坐啱啱好。食物主要系鱼汤米线同泡饭,𩠌方面鲜鱼类占8成。仲有炖汤类,不过晚市6:00后先开始供应。每日餐牌都会因应当日有咩新鲜鱼而定,眼见鱼类品种都繁多,有选择困难症嘅我又想食鱼,又想食生炸猪扒(因为听到好几台食客都叫,所以想试试),经老友兄弟提议,就叫一碗原条细鳞鱼汤米线,生炸猪扒鱼汤米线再加个椒盐九肚鱼。第一样嚟嘅系原条细鳞鱼汤米线,成条鱼开边放喺鱼汤米线上,鱼肉口感嫩滑,丰富鱼肉鲜甜味道,真系食得出嘅鱻。熬煮出来嘅呈奶白色鱼汤全无腥味,清甜鲜美。跟住椒盐九肚鱼上场,一件件又肥又粗碌嘅九肚鱼啖啖肉,表皮酥脆不软塌,肉质滑嫩,调料调味得宜,火喉十足不逊大排档。最后都到生炸猪扒鱼汤米线出场,净鱼汤米线先到,生炸猪扒分开后上。所有鱼汤米线有大量黄芽白同豆卜,索晒啲汤汁精华,米线一般。新鲜即炸猪排两面金黄色,食落少少香脆同腌味好,真心好食。米线份量对我嚟讲都算大碗,不过真系太鲜甜,当日我连汤都一饮而尽。不得不提一

原条细鳞鱼汤米线

椒盐九肚鱼

生炸猪扒鱼汤米线

米线份量对我嚟讲都算大碗,不过真系太鲜甜,当日我连汤都一饮而尽。不得不提一提佢哋嘅辣椒酱,香味浓郁,辣度适中,可以令食物倍添美味。
2020-07-15
原条细鳞鱼汤米线