2024-12-22
小渔港海鲜舫(太子)今日老公同我庆祝生日,佢带著我去食海鲜蒸气锅,餐厅坐无虚席,人山人海,我地一个是日厨师智选套餐,由主厨推荐菜单PARCO发板餐$318/位。餐牌非常丰富,可以品尝刺身、各款海鲜同煮食。食物非常高质,选择有丰富, 10分推荐。餐牌于专页每日更新,海鲜每日日新鲜,款款时令!1.刺身拼盘首先头盘系刺身拼盘,有三文鱼、吞拿鱼、希灵鱼、油甘鱼及带子。三文鱼油脂丰富,食落非常软腍腍。北寄贝带点爽口。而带子就大大片,非常鲜甜,滑身。2.八款时令海鲜然后就到主打嘅八款海鲜,店员会帮忙计时,放喺蒸炉上边蒸熟,够钟就可以食。今日嘅海鲜有扇贝、马友、鲜虾、生蚝、蟹、鲍鱼、白刀贝和大蚬。扇贝大大只,好厚肉,面头铺满左蒜蓉粉丝,非常美味。马友鱼好新鲜,鱼肉嫩滑。鲜虾每人两只,食落非常弹牙,鲜甜美味。生蚝连壳上,睇得出好新鲜,真源后都唔会太缩水,大大只。生蚝食落海水味重,带点Creamy嘅感觉。另外仲有蟹,蟹好多膏,蟹肉鲜甜。鲍鱼大大只,一啲都唔会韧,点豉油已经好够味。另外有啲贝壳类海鲜,例如白刀背同大显,食落真系非常鲜甜,每粒肉都胀卜卜,充满海水味。3.四款时蔬套餐仲包含咗蔬菜,包括有南瓜、
1.刺身拼盘
2.八款时令海鲜
3.四款时蔬
套餐仲包含咗蔬菜,包括有南瓜、芋头、酿胜瓜和粟米。呢啲蔬菜都一样放喺蒸锅上边蒸熟,蒸到好软腍腍。南瓜同粟米好甜,芋头好粉糯,青瓜就好多汁。
4.一款主食
最后,仲可以拣一款煮食,真系食得好饱。我同老公拣咗荷叶虫草花鸡鸟冬。乌冬放喺蒸气锅底下煮,吸满晒啱啱海鲜同蔬菜嘅鲜甜味。店员会首先帮忙蒸鸡,鸡见好嫩滑,鸡油味香。乌冬非常烟靭,配搭上鸡油同海鲜嘅风味,非常美味。