2018-09-18
香港近年兴起一股蒸汽锅餐饮模式极受大众欢迎,甚至连中菜馆及酒楼都争相转型加入战团。而「小渔港海鲜舫 鲜蒸‧鲜味火锅」亦引入蒸气火锅,食法较健康,用蒸气方法保留食物的的食肆。目的都是吃海鲜的原汁原味,而不同之处在于蒸气火锅每次吃完一回合后该食物的精华便自然地流落下一层,这样子鲜味就会逐层添加。到最后的特色粥底便会吸尽晒食物精华。有见吸此,这么吸引当然要预早订位,当日由太子地铁站行去都要十至十五分钟左右!在外面已经看到一个大大的门口,一个大大的鱼缸!相信是会每日新鲜购入食材呢!早了点点到店内已经坐满八成食客, 虽然每围都食紧蒸气锅, 但完全没有烟雾焗促感觉, 空气非常流通, 环境挺舒服。店内装修满有香港特色, 就连碗碟都别具香港传统风味。呢度主打系海鲜蒸气锅亦可以选择散叫, ORDER套餐都得! 套餐就以人头计算,我们选了每位HK$298。餐牌上都话俾你知有不同既类别,有针对蒸锅主打的海鲜系列、有「潮蒸点心」、「潮蒸肉食」更有有特色粥品及米饭等等。其实好特别对比起出面。厨师是日精选套餐 $298套餐内既食材基本由餐厅订制,再post到facebook专页上,厨师每日会到渔市场选购最新鲜既海
厨师是日精选套餐 $298
套餐内既食材基本由餐厅订制,再post到facebook专页上,厨师每日会到渔市场选购最新鲜既海鲜,所以每一日既海产都会有所不同,记得事前要到专页先查核一下喔。
今日既海鲜套餐包括:
✨农家四宝
✨冬菇蒸鸡鸟冬底
✨赠送濑尿虾一只
真系好丰富啊!
老板讲到个粥底非吃不可!所以我地知道...虽然套餐已经包左一道乌冬主食,但话晒系黎食蒸气锅,个粥底又真系好重要,系精华所在,吸收左海鲜既精华个粥特别鲜甜,我相信我会好满意既。咁就加左个粥底啦...
一开始每台先有两碟前菜...
先放上日本南瓜排骨粥 $78
粥底有四个选择,分别系普通既「瑶柱白粥、冬菇滑鸡粥、日本南瓜排骨粥、瑶柱排骨粥」,以我平食食开既经验,其实就白粥都已经好好味,好鲜甜,但侍应哥哥推荐到,最终都拣左南瓜粥
趁住准备海鲜既时开先黎食个餐前小食,虽然呢到系以蒸气锅为重点,个都有大大话八款既小食,我就拣左其中之一既避风塘鲜鲜鱿。
避风塘鲜鱿 $68
虽则系小食,但系份量其实相当多的,鱿鱼炸至金黄色,肉质弹牙结实,再用避风塘方法做调味,鲜得黎有小小微微既辣味,几醒胃的。可惜上枱时皮已经不太脆口!镬气可以再劲一点啊!
食过小食之后我我返返到我地既海鲜套餐。
率先上场既系刺生拼盘
以冰垫底, 一片片的薄切上碟
今日既重点快要登场喔!
每层既海鲜都会一层层咁送上, 层层既海鲜都会整齐咁排好, 而且份量系以人头计算!
店员会协助我地调教最岩既火喉同时间, 当一够钟, 就会发出响声, 就代表可以食得喇!
贝壳三宝
三种不同既贝壳类,分别有「马刀贝、珍珠贝、蕃薯贝」,其中同感最够既会系马刀贝比其他两种类较大只,而肉亦较为多一d,味道偏向清清甜甜,入口爽得黎juicy,而珍珠贝同蕃薯贝都会细小一点,但海水味会较浓,天然既海水咸味,够晒鲜。
每款都大大只, 而且仲好鲜甜爽口弹牙。
除咗鲜甜,我真系无其他形容词!绝对认同「海鲜都系蒸的好」,最多食海鲜时加丁点少豉油吊味,唔洗多加其他野而盖了海鲜既鲜味呢!
濑尿虾
紧接之后既系濑尿虾二只,每人一只,大大只🦐蒸熟左既濑尿虾虾肉会好弹牙,虾肉轻易地离壳,食起黎都唔会好复杂。
呢度亦设有罐装汽水、支装啤酒、鸿福堂既支装饮品,热茶,而我就点了鸿福堂既支装饮品及带有菊花味的热茶。
元贝、海虾、鲍鱼
第2及第3层(蒸5分钟)
大白蟹
超级期待既大白蟹,送上台发现每人系一人一只, 好开心。
蟹既外壳薄,属于软壳蟹类,所以唔需要点用工具都会好易拆肉,听听侍应既意见,呢类型既蟹会建议当冻蟹食,果然无介绍错,蟹肉鲜甜,肉感丰富,蟹肉实唔会散散碎碎,啖啖肉既口感简直令人乐而忘返。食得出系超级新鲜啊,唔系死蟹!
海泥猛
海泥猛系最后既海鲜,鱼唔算系十分大,但胜在鱼骨唔多
侍应会帮忙分好鱼肉,见到都好轻松就可以分到岀黎,熟手次余其实都系鱼肉够鲜,蒸既时间岩岩好!但白肉始终会淡味d,所以沾小小豉油会更好味。呢度仲有一些海鱼类包括有黄花鱼、海花虎斑、花金古等等。
粟米花菇云耳蒸鸡乌冬及农家四宝
云耳蒸鸡好有家庭既感觉,鸡肉滑溜而且肉感丰富,满足晒喜欢啖啖肉既我,鸡油同酱汁完全溶入稻庭乌冬,异常的惹味。真系唔同打边炉既感觉呢!而农家四宝有「粟米、翠玉瓜、丝瓜、南瓜」,我最爱啊!清清油腻,又好味健康,清蒸既瓜菜返而更加清甜,有时食下无添加都几唔错。
日本南瓜排骨粥
仲系唔够饱,就食埋底层既粥底啦,老板极力推介,而我都系十分推介...
虽然食到呢个位都饱了,但呢个粥底包揽以上所有既海鲜,肉汁既精华,表现岀鲜甜软滑绵绵味道,排骨肉质柔软,加上南瓜完全同粥底溶为一体,增添左一份色彩,为整个晚餐画上完美句号。
食到饱饱仲有甜品送
整体来说,呢度既海鲜套餐真系非常超值,食到多款海鲜,质素又好又新鲜!又多类选择,有日系,又有针对蒸锅主打的海鲜系列,海中虾、花竹虾、面包蟹、本湾奄仔蟹等等而且每位一个价钱全包!免加一,免茶芥,免前菜, 同平时酒楼或其他同类海鲜餐厅来说,好有诚意!
环境方面墙上贴咗好多渔船、港口嘅相片同渔船模型,不自觉地有种昔日旧香港那种浓厚情深的人情味。「小渔港海鲜舫」门口的红色大字标注「小渔港」三只字,令店舖显得十分抢眼。不怕难找!最后系服务质素,真系有赞无弹,照顾周到!
一定会同朋友或者屋企人再黎!值得Encore啊!