2019-08-11 524 浏览
对上一次食Ember系两年前,事隔两年再嚟Ember,今次带咗女朋友。上次嚟嘅时候有live Band,不过今次应该太早去到所以未有live band演出。Live Band旁边有部大电视,播紧Bruno Mars既Victoria Secret表演,真系目不暇给(我指既系女模)。枱上既座灯可以调教方向,帮助影相打卡之余,更令晚餐更有气氛。经过一番嘅讨论,我哋决定叫一款小食同两款主食。龙虾汤要加$30,味道比较浓,质感比较稀身,旁边既蒜蓉包就几脆。芝士忌廉嫩菠菜非常邪恶,一夹菠菜就会伴随芝士拉丝,菠菜同芝士嘅比例啱啱好,菠菜嘅爽甜唔会被芝士淹没。主菜方面,我叫咗烤羊扒,一碟总共有三大件,旁边有大量配料,可谓非常丰富。最特别系小椰菜,煮得好清脆,完全唔苦,还带出独有甘香。羊扒口感几嫩,餐厅总共提供三款酱汁,自己觉得芥茉酱同羊扒最夹至于女友叫咗龙趸香辣扁意粉,呢道菜嘅配菜配搭比较少见,分别系木耳同豌豆。龙趸肉质结实,无咩骨啖啖肉就最啱好似我女朋友咁懒惰嘅人,整体创意十足,不过略嫌比较湿。难得嚟到咁有情调嘅Ember,我同女友一致赞成要叫番杯cocktail或mocktail。女友叫左Sex

经过一番嘅讨论,我哋决定叫一款小食同两款主食。

龙虾汤

是日餐汤

芝士忌廉嫩菠菜

烤羊扒

龙趸香辣扁意粉

难得嚟到咁有情调嘅Ember,我同女友一致赞成要叫番杯cocktail或mocktail。女友叫左Sex on the beach,高身既cocktail更显一份高贵大方,非常适合我女朋友嘅形象。
Sex  on  the  beach

我就叫左我最喜爱嘅classic cocktail - whisky sour。卖相非常出众,整体偏酸唔会太难入囗,酸度可以接受。
Whisky  sour

当大家提起鹅颈桥,大家只会联想繁华热闹嘅街市,不过当你行出去海旁,就会发现鹅颈桥下仍有一阵浪漫气息。
2019-07-27
芝士忌廉嫩菠菜