2022-06-17
听闻呢条街有间好出名食星加坡菜嘅餐厅,见咁多人嚟打卡我都忍唔住黎试吓🤓🥢狮城芽菜走地鸡饭🦁$90配轻怡新加坡白胡椒肉骨茶 🍲啲鸡肉好嫩滑,亦唔会太肥,同样都系有海南鸡嘅酱汁。个人最like个有味饭底😋觉得冇𩠌都可以就咁食🤣肉骨茶胡椒味比较重,如果体质燥热会觉得辣啲,入面仲有两至三件排骨👍🏻👍🏻🥢星洲龙虾叻沙掺掺🦞$128配鲜油咖央多士🍞只开边龙虾,霸咗半个碗😆仲有只蟹钳已经预先整烂咗个壳,一灭就食得,非常细心,又唔会搞到好狼狈而放弃食🤩龙虾仲要有膏系上面,好肥美。叻沙入面除咗有龙虾,仲有豆卜、鱼片、鱼蛋、芽菜等等,材料好多,口感丰富,特别系豆卜索晒个叻沙汤底,好入味。鱼片同鱼蛋都弹牙。面底除咗有油面仲有米粉,大大碗劲满足咖央多士散叫比较贵,跟叻沙叫抵好多。烘底多士加埋甜甜地嘅咖央酱,入面仲夹咗邪恶嘅厚切牛油🧈,想唔好食都难😳🥢轻怡拼盘(春卷、卤蛋、鱼饼、鸡翼尖)🥡$35 $35有咁多款嘢点可以唔叫,整体味道正常,鱼饼就系泰式,春卷就系越式,卤蛋系台式😝?!觉得食一个餐有啲寡可以加🥢顺化炭烧猪肉串(三串)🍖 $20手打猪肉制成,带少少肥肉,味道有少少似香肠🥢椰青🥥 $ 28唔算好大个,$
🥢狮城芽菜走地鸡饭🦁$90
配轻怡新加坡白胡椒肉骨茶 🍲
🥢星洲龙虾叻沙掺掺🦞$128
配鲜油咖央多士🍞
🥢轻怡拼盘(春卷、卤蛋、鱼饼、鸡翼尖)🥡$35
🥢顺化炭烧猪肉串(三串)🍖 $20
手打猪肉制成,带少少肥肉,味道有少少似香肠
🥢椰青🥥 $ 28
唔算好大个,$28都算良心价钱
🥢柠檬薏米水 🍋免费加配
食咗咁多嘢饮薏米水最适合,清甜解腻
主食质素唔错,亦好抵食,行开长沙湾可试