2023-07-22
今日终于带咗我另一半去食烤鸭,讲咗咁耐,临时临急就揾咗美中鸭子,好可惜尖沙咀𠮶间已经full booking,所以就去咗荃湾广场呢一间。实在太肚饿嘅关系,我地一黎到就嗌咗:1)烤北京填鸭(半只)⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)田园虫草花炒翡翠苗 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)大元帅葱油饼 ⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4)凉拌鸡丝粉皮 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️始终美中鸭子系美心集团旗下嘅餐厅,所以质素都唔会太差,今餐亦都有啲菜式比较喜出望外。就好似炒翡翠苗,做到真系食落去有啲脆身嘅口感。而个鸡丝粉皮就确实系夏天良物,令你胃口大增。之后就你就重头戏北京烤鸭,老实讲,又好同唔好嘅地方,好嘅系无鸭骚味,但唔好嘅地方就系啲鸭肉劲「鞋」,就咁食啲鸭肉基本上系食唔到,当然亦都唔能够要求香港嘅餐厅做琴好似正宗北京烤鸭咁样劲多配料,但我个人觉得除咗甜酱之外,都可以配多一至两款酱,等多啲唔好嘅选择。最后例牌见到葱油饼就一定必嗌,但我同另一半都系钟意食薄身嘅葱油饼,反而呢一种就会食到好重油同好腻。最后饱到连甜品都无嗌,埋单岩岩好$500。作为香港食烤鸭嘅连锁店,反而系烤鸭以外嘅食物比到惊喜俾我地。而佢地性价比黎讲亦都高
3)大元帅葱油饼 ⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
最后饱到连甜品都无嗌,埋单岩岩好$500。作为香港食烤鸭嘅连锁店,反而系烤鸭以外嘅食物比到惊喜俾我地。而佢地性价比黎讲亦都高,所以喺食紧嘅途中,难怪好多一家大细男女男女老幼黎食饭。