2009-09-10
同男友几次经过呢间麻辣米线店, 次次经过都闻到一阵好香的麻辣味, 但柰何次次都没有机会入内尝试, 次次都话下次一定来试食.今日一早知会来呢头, 而且大家都不是太肚饿. 所以决定试试呢间米线店, 店仔细细, 密密麻麻摆满枱櫈, 我地入去坐低, 我要了中辣的猪软骨麻辣米线, 男友因为朝早胃不太舒服, 所以要了4级小辣的云吞米线, 另外要了麻辣鸡翼, 一碟生菜, 男友的米线先到, 试了一啖汤, 原来小辣的4级都几麻辣, 担心佢个胃顶唔顶得顺呢, 我的中辣食落口第一啖都唔系太辣, 一路食的麻辣劲才慢慢渗出来, 猪软骨好入味, 而且汤底本身巳有芽菜及腐竹, 云吞系传统上海厚皮云吞, 两个人食到流晒汗, 尤其系男友, 我一路同佢擦汗, 但的汗不停的流, 麻辣鸡翼好入味, 可能我地既米线太麻辣, 所以相对鸡翼祇食到少少麻香, 6元一碟的生菜无可挑剔.有时食野唔一定要去高级餐厅, 好似呢餐我就好满意, 最欣赏个汤底够香够麻辣, 而且汤面没有那阵令一见就生畏的红油. 相信还有下次