2024-07-19 855 浏览
自从the southside开咗之后,喺黄竹坑返工嘅我食饭终于都多咗好多选择!一入门口就俾「金色不如帰」大大个招牌吸引住,餐厅系东京米芝莲一星推介,之前都有喺其他分店食过佢地嘅招牌贝汁拉面,印象唔错。今次黎到黄竹坑分店,店员推介我地食天妇罗盛合冷麦面,话系the southside新店限定,由创办人兼米芝莲星级总厨山本敦之先生亲自研发(题外话当日山本先生都到咗现场亲自督导,仲要煮埋俾你,咁难得冇理由唔试试佢)。个冷麦面set $126算几大份,仲包埋小食。小食有3款拣,我拣咗佢地自家制嘅豚肉煎饺,每只饺子都涨卜卜,食完5只都饱咗一半。天妇罗盛合就包括海老、牡蛎、秋葵同茄子。冷麦面跟咗两款酱汁俾你,有沾面汁同冷面汁,俾你可以有两款食法。沾面汁以慢火炖煮7小时嘅浓厚鸡汤同天然材料浸泡嘅鱼汤制作而成,酸酸地几开胃;而冷面汁就系清爽嘅冻昆布清汤,消暑一流。

天妇罗盛合就包括海老、牡蛎、秋葵同茄子。