2015-05-28 1156 浏览
就快到端午节,本人都几钟意食粽的,今日经过天后黑桥牌见到有粽卖就入去见识下台湾粽的味道咁啦。礼盒好精致,试过好食就买几盒送俾d姨妈姑姐!可能我小入来买也啦,d台湾野食都几齐全喔,应有尽有咁啦。d姐姐好Nice啊,见我望住d粽就耐心介绍返俾我知。拿奖的粽,今次有口福咯经过介绍知道台湾粽真系同香港的有比较大的差别,台湾粽注重米的做法,配料好地道好丰富。我就买住3只来试下先啦,食台湾野一定要传统,1只台湾传统肉粽,黑桥牌出名的就系香肠,当然要试下黑猪肉香肠粽啦,再要多一只紫米干贝黑猪肉粽,因为d料好丰富。买2只仲有优惠,抵食!临走时望到d香肠就想食,又买左条原味香肠,哇,香肠真系世界级来的,超好食,唔系讲笑。拿住条香肠就食完先走啦,费事行住食跟住d姐姐服务爱心又来了,问我使唔使换一只已经煮熟的台湾传统肉粽,话蒸笼入面有,或者帮我煮熟其它粽,半个钟后返来拿就得,哇,爱心爆棚!咁我本来都想今晚就先食一只传统肉粽的,咁就换一只啦,返屋企唔使再煮,其它粽就可以以后慢慢蒸来食,估唔到仲有帮手蒸的服务返到屋企只粽仲热,就开餐先啦,一打开超级香,材料猪肉就唔小得的啦,仲有咸蛋黄,粟子,花生,冬菇,虾仁,本
。礼盒好精致,试过好食就买几盒送俾d姨妈姑姐!
可能我小入来买也啦,d台湾野食都几齐全喔,应有尽有咁啦。
d姐姐好Nice啊,见我望住d粽就耐心介绍返俾我知。
台湾粽
拿奖的粽,今次有口福咯
台湾传统肉粽、紫米粽、香肠粽
原味香肠
拿住条香肠就食完先走啦,费事行住食
台湾传统肉粽
返到屋企只粽仲热,就开餐先啦,一打开超级香,材料猪肉就唔小得的啦,仲有咸蛋黄,粟子,花生,冬菇,虾仁,本来准备左d酱料加味的,点知根本唔使加,味道啱啱好,糯米的口感一流,一粒粒,就系咁,食完唔记得影相!超级正,今个端午节决定去黑桥牌买粽送俾亲戚
2015-05-26
外卖自取