餐厅: 嶺南樓
资讯:

2023-02-11 2811 浏览
去完朋友屋企,去咗附近的岭南楼饮茶,岭南楼喺岭南大学入面,12:00左右去到发现都几多人,不过大约5分钟我哋就可以入去坐。我哋惊唔够食,系咁叫系咁叫,饱到上心口😂,叫咗雪山叉烧包、脆炸酸甜云吞、虾肠、浓汤浸唐生菜,另外叫咗个午市套餐$288,包括(例汤一煲、切鸡拼叉烧、银芽肉丝脆面、烧卖皇、咸水角、炸两、红豆沙),2大1细,叫咁多真系吓死人,因为样样都想食,唔小心就叫多咗啦,不过埋单都只系四百几蚊,又几抵。❤️雪山叉烧包 👉🏻好食,热辣辣,又软熟,个面又够脆❤️脆炸酸甜云吞 👉🏻脆炸云吞非常香脆,又无𥹉油👍❤️虾肠👉🏻好食,肠粉皮厚度适中❤️浓汤浸唐生菜👉🏻味道正常,但生菜比较老❤️切鸡拼叉烧👉🏻切鸡味道好食,可惜只有一件鸡背脊,全部都系鸡胸肉,叉烧半肥瘦,正!💛例汤(莲藕汤)👉🏻麻麻哋,汤只有咸味,同埋好稀💛️银芽肉丝脆面👉🏻面饼好脆,但系献汁比较杰💛烧卖皇👉🏻好重味精味,食唔到👋🏻❤️咸水角👉🏻脆卜卜,无𥹉油炸两👉🏻 肠粉皮厚度适中,油炸鬼唔会淋晒👍红豆沙👉🏻好稀,好水,唔好食

❤️雪山叉烧包
👉🏻好食,热辣辣,又软熟,个面又够脆

❤️脆炸酸甜云吞
👉🏻脆炸云吞非常香脆,又无𥹉油👍

❤️虾肠
👉🏻好食,肠粉皮厚度适中

❤️浓汤浸唐生菜
👉🏻味道正常,但生菜比较老

❤️切鸡拼叉烧

💛例汤(莲藕汤)
👉🏻麻麻哋,汤只有咸味,同埋好稀

💛️银芽肉丝脆面
👉🏻面饼好脆,但系献汁比较杰

💛烧卖皇
👉🏻好重味精味,食唔到👋🏻

❤️咸水角
👉🏻脆卜卜,无𥹉油

炸两
👉🏻 肠粉皮厚度适中,油炸鬼唔会淋晒👍

红豆沙
👉🏻好稀,好水,唔好食