2023-11-29 536 浏览
星期日下午肚饿,忍唔住走去食咗一碟嘅排骨蛋炒饭,永远都唔会令我失望。 排骨脆嫩多汁,啲肉啱啱好入味,每一口都似系在嘴巴开个狂欢派对。排骨热热地出晒烟,好香好香,炸到啱啱够香脆,一啖就系一阵满足感。 啲蛋粒炒到啱啱够蓬松,又唔会太干。佢哋系炒饭入面真系一对黄金拍档,入口即化,啲蛋嘅香气就同啲排骨啲咸香互相搭配,真系好鲜味。 炒饭一粒一粒都保持住独立个性,唔会黏糊糊,令我每一啖都系个小惊喜。加啲香嘅葱花同埋少许嘅胡椒,就咁一点一滴地增添风味,啲调味嘅功夫系恰到好处。 鼎泰丰果然系米芝莲餐厅,将简单嘅食材变成一碟美味又满足嘅排骨蛋炒饭。食嘅时候唔单止啲味蕾开心,仲会系心情上添一份满足感。好味到差D再添多碟添!
好味到差D再添多碟添!
排骨蛋炒饭
2023-11-26