2018-12-22 885 浏览
日日工作都咁忙,好不容易有半天的休假,真是偷得浮生半日闲,决定到新界走一敞,当然不忘找找美食🤤已经听朋友说了好几遍,最好味嘅牛腩唔系喺中环,而系喺大埔,他就是”群记清汤腩”!只此一间,别无分店。听闻这店系需要排队的,所以我哋喺佢开门嘅时间附近就到达,好好彩等左2分钟就有位啦。我哋叫咗佢哋招牌嘅爽腩米,牛面珠米,同埋一个郊外油菜。第一啖当然要试吓佢哋嘅汤底啦,好好味,好有牛骨嘅香味,但系一啲都唔觉得肥腻,果然系熬了一个通宵嘅精华,且一点味精都没有 (因为全餐饭冇叫饮料品, 但并不觉得口渴)。试吓佢哋嘅牛腩,我呢碗系有少少肥,不过佢哋有提示,要瘦、要肥、要腍、要早扬声啊! 虽然少少肥,但系好爽口,好有牛肉味,唯独是觉得有少许韧,不过还可以。至于牛面珠,应该生平系第一次食牛嘅面珠,质感非常好,腍但有咬口,有少少牛嘅膻味,个人非常喜爱食牛,所以冇问题,不过怕膻嘅朋友,建议可以加小小辣椒油,非常惹味,他们的辣椒油亦不太辣。不知道是不是新界嘅关系,他们的油菜特别鲜甜,食完佢哋嘅油菜之后都忍不住去街市买咗啲菜心返屋企。还有很多评论说态度不好,个人认为非常好,当然不会期望五星级酒店的服务,要知道系小
只此一间,别无分店。
我哋叫咗佢哋招牌嘅爽腩米,牛面珠米,同埋一个郊外油菜。
还有很多评论说态度不好,个人认为非常好,当然不会期望五星级酒店的服务,要知道系小食店哦!但系很有礼貌,环境亦算整洁,值得一赞👍

牛面珠汤米

爽腩汤米(走青)

菜心(太好味食咗几条先记得影相)

2018-12-21
  • 爽腩河