2024-12-23
Misu Seafood Cuisine • 湾仔呢间餐厅系食海鲜,门口有个水缸养住龙虾等海鲜,海鲜即叫即煮,餐厅装修有用心设计过,坐得舒服。今次叫咗佢嘅行政套餐,包括龙虾同刺身、鱼汤、蟹肉沙律等,另外仲叫咗个猪鞍。✅ 澳洲熟龙虾半只 龙虾食法系冻食,就系食个鲜味,龙虾原汁原味煮熟后切肉上件,虾肉鲜甜带少少爽嫩,浅尝一口佢嘅汁水亦觉得好有鲜味。✅ 刺身三款 刺身有三文鱼、油甘鱼、带子,三文鱼肥美油香味浓郁,油甘鱼鲜甜,而我最钟意带子,鲜甜软糯,三文鱼同油甘鱼都厚切,好满足✅ 鲜打䲞鱼汤 用唔少份量嘅䲞鱼熬制,非常有鲜味,味道似浓缩版嘅家常鲜鱼汤。✅ 香煎加拿大猪安扒配杏脯酱猪安扒火候控制得几好,即使厚身整块猪鞍仍然入口颇嫩滑,带少少肉汁,杏脯酱带少少果酱嘅甜味,配上猪鞍几好
✅ 澳洲熟龙虾半只
✅ 刺身三款