2024-02-04
#20240130 📝📍 小火山 铜锣湾坚拿道西10号冠景楼1楼B室➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#虾片及酱料费 $28/位💭 都系依家先知泰国有样野叫泰猪锅mookata,就系一边火锅一边烧烤,同一个炉做晒好得意😜一坐低有兜虾片,虽然要收钱但就可以无限refill,净系睇menu咬下咬下都食左唔少,过口瘾唔错👍🏼.#泰式芭拉鱼露拌木瓜沙律 $78💭 平时出面食啲野泰国野都系用普通鱼露,而芭拉鱼露系泰国东北菜经常用到既,呢度可以食到算系有啲特别😎呢个沙律感觉好raw,青木瓜成日都食到,但入面有生既四季豆又系有啲特别🥗样样加加埋埋就变左好特别🤪不过呢个沙律偏辣,怕辣既朋友要小心⚠️.#小火山汤底 🫧 #小火山牛骨船汤 #香茅椰汁鸡汤 +$60💭 舖头会比蔬菜清汤做汤底🥬当然可以加钱升级其他汤,升一个加$38,升晒两个就加$60🤑牛骨汤用左5个钟以上时间去熬制,再加埋十几种药材,饮落浓得尼带少少甜味🤏🏼鸡汤有椰汁同青柠既配搭,酸酸地好似一碗唔辣既冬阴功,照咁饮已经好好饮🥥.#小火山x曼谷柏拉差烧烤套餐 $328 🥢 #柏拉差腌泰国无激素猪肉 🥢 #手切鲜猪润 🥢 #柏拉差腌牛柳 🥢 #
📍 小火山
🥢 #柏拉差腌泰国无激素猪肉
🥢 #手切鲜猪润
🥢 #柏拉差腌牛柳
🥢 #原只鲜鱿鱼
💭 个餐望落得两碟野好似有啲少咁,不过千祈唔好睇少佢个份量,因为佢啲肉块块都有返咁上下厚度同大块,绝对唔系平时打边炉啲薄片,所以其实食食下都几饱🥩第一次食烧既猪润,佢整得好无啲腥臭味,口感系砂润🐽啲猪同牛都用腌料腌过,淋身好易咬开,味道亦好泰国风味🇹🇭反而鱿鱼无腌过,新鲜好易咬开,放落汤渌可以索到个汤仲好味🦑
#泰式奶茶 $38
#泰式奶绿 $38
💭 平时食泰国野梗系嗌返个椰青饮下,不过比个沙律既辣震慑左,发觉要嗌返啲奶类中和返🥛两杯都味道正常既,一定要拣就奶绿比较特别👅不过用途好重要,两杯解辣程度max😂
#铜锣湾美食 #🐷在铜锣湾 #🐷_食