2024-09-30
#20240927 🤍📍 #乐口福酒家 九龙城侯王道1-3号地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#咸菜花生 $10#茶芥 $10/位💭 一班潮洲人话想揾返儿时味道,于是尼到有非常多年历史既酒楼晚饭,一入已经充满年代感,坐低会比啲咸菜花生同功夫茶开下胃,依家啲茶楼好似都无呢枝歌仔唱喇🥜.#卤水鹅 $???💭 因为一家人去食,细一辈既通常都无机会掂到menu,事后想揾返已经揾唔到佢系几钱😅只鹅系属于肥美果类,眼见块鹅皮都几厚,所以食落唔会鞋口,同埋佢真系货真价实全部都系鹅件,唔会下面塞其他野垫高佢🪿.#柠檬炖鸭汤 $108#咸菜猪肚汤 $108💭 试左两只唔同既汤,咸菜猪肚就好常见,同出面饮无咩大分别,只系佢啲胡椒重手啲相对就辣啲,柠檬炖鸭真系初尝试,好难想像柠檬同鸭加埋系咩味,所以第一啖饮会觉得怪怪地,饮饮下发觉都可以入口既,但唔建议摊冻左饮,会饮到柠檬皮阵涩味🍋.#炒薄壳 $???💭 又系一样揾唔返价钱既野食,薄壳应该真系要去呢啲专做潮洲菜既餐厅先有得食,佢就好似一粒超迷你既青口咁,千祈唔好谂靠食佢啲肉饱😂呢个菜最主要系过下口瘾同吮佢个汁,而个汁的确整得几好,好香九层塔味,又辣辣地好
📍 #乐口福酒家
九龙城侯王道1-3号地舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#咸菜花生 $10
#茶芥 $10/位
#卤水鹅 $???
#柠檬炖鸭汤 $108
#咸菜猪肚汤 $108
#炒薄壳 $???
💭 又系一样揾唔返价钱既野食,薄壳应该真系要去呢啲专做潮洲菜既餐厅先有得食,佢就好似一粒超迷你既青口咁,千祈唔好谂靠食佢啲肉饱😂呢个菜最主要系过下口瘾同吮佢个汁,而个汁的确整得几好,好香九层塔味,又辣辣地好惹味🌿
#潮汕煎蚝烙 $98
💭 就算唔系潮洲人,但一讲起潮洲野食相信蚝饼都系数一数二噏得出既野食,潮洲话叫蚝烙,即系慢火半煎炸咁整出尼,入面好多蚝仔,基本上每啖食落都有,而且佢真系跟足潮洲做法用鸭蛋整个浆,食落香好多🦪
#什菌炒牛肉 $108
#沙嗲芥兰炒牛肉 $108
💭 两个蔬菜类就比较普通左啲,两碟牛肉都嫩身既,可惜沙嗲唔够花生酱,就好似无左个灵魂咁,什菌就煮得正正常常啦,但个味道感觉有啲单调🍄🟫
#普宁炸豆腐 $78
💭 新鲜滚热辣咁炸出尼,外皮香脆内里又嫩滑,如果要数佢同普通既炸豆腐有咩分别既话,就一定系跟住佢上枱既香葱盐水,点完味道就丰富好多,而且会变得更加juicy~
#椒盐九肚鱼 $128
💭 平时食开啲椒盐九肚鱼都系一大条拎去炸,咬开入面滑潺潺咁有啲核突,但呢啲系切开左一件件,而且内里啲鱼咬落系实净既,系不一样既椒盐九肚鱼🐟
#酥炸虾蟹枣 $112
💭 吸取左豆腐既教训之后,食呢个就更加小心,就算摊左一阵先食入面都依然出烟,两只咬开都 见到入面既料,蟹枣有啲似鱼腐既质地🦀虾枣食落就弹牙啲,一碟满足晒两个唔同口感🦐
#香葱反沙芋 $108
💭 都系潮洲菜好传统既甜品之一,要首先蒸软熟左啲芋头,然后放落啲煮溶左既糖入面系咁捞,就会得出一个外表有糖脆内里软熟既甜品,不过呢啲糖份严重超标既野都系趁多人先叫碟,一人食一旧就算喇🙃
#九龙城美食 #🐷在九龙城 #🐷_食