2023-11-08
今日终于嚟到想食好耐嘅"喜来稀肉" 点解我会上嚟呢一间餐厅呢, 因为听过好多朋友讲都话好好食。今次我除咗叫牛护心肉、韩豚五花肉、特殊背花肉黎烧之外,仲嗌咗个猪肉汤同海鲜葱饼黎试食。首先要讲吓呢个餐厅嘅环境真系相当之大同靓,四人枱相当之阔落,服务亦都相当之好, 但系呢两样嘢已经值得比好高分呢间餐厅。先讲讲佢个牛护心,所谓嘅护心肉其实即系牛嘅横隔膜。当中系含丰富的纤维,又略带点油花嘅。而呢度嘅护心肉烧完之后肉质软腍,牛肉味劲浓郁,仲带点油脂嘅甘香,真系令人食唔停口。之后佢个韩豚五花肉,简单啲讲真系猪腩肉啦,呢间舖头做得最出色嘅,就系因为佢真系好肥,唔怕食肥腻嘢嘅真系要嗌一碟你试吓,佢烧完油淋淋嘅口感喺你口入面充满油脂嘅香味,真系一试难忘。题外话,如果烧耐啲两边更加香脆,脆卜卜口感一流。佢嘅特殊背花肉,就系猪嘅颈背肉,呢嚿肉相当之厚身,但烧落又唔会好轫,又重肉味,相较啱啱个五花肉就冇咁多油,唔想食咁肥嘅就可以嗌呢碟试吓啦。跟住就讲吓啲熟食㗎啦,呢个猪肉汤呢一上到嚟呢心思思试咗一啖,的确系比较清嘅,所以呢佢都同时上咗一碟调味料俾我哋㖞,我哋可以因应自己嘅口味去调教,跟住汤上个个辣酱私心讲一句真
点解我会上嚟呢一间餐厅呢, 因为听过好多朋友讲都话好好食。
题外话,如果烧耐啲两边更加香脆,脆卜卜口感一流。
跟住就讲吓啲熟食㗎啦,呢个猪肉汤呢一上到嚟呢心思思试咗一啖,的确系比较清嘅,所以呢佢都同时上咗一碟调味料俾我哋㖞,我哋可以因应自己嘅口味去调教,跟住汤上个个辣酱私心讲一句真系好好食。
最尾佢𠮶个海鲜葱饼,用料十足,煎到外脆内软,配搭埋个汁食,酸酸甜甜好开胃。
整体嚟讲虽然呢一间餐厅个价格偏贵,但佢嘅食物绝对对得起个价钱。我已经计划紧,下次再嚟食啦。
舖头名: 喜来稀肉
地址: 旺角弥敦道628号琼华中心7楼