2023-08-11 24 浏览
今日放假特登同朋友去尖沙咀行街顺便食好嘢,我哋两个都钟意食日本嘢,咁啱有朋友介绍尖沙咀有间 Omakase 性价比,高食物质素好好,趁住今日放假即刻去试下。鮨石 厨师发板日本菜,地址喺宝勒巷1号玫瑰大厦地下。入到去餐厅装修得好有格调,旁边有竹树同罗汉松布置,加上环境气氛都畀到我好舒适嘅感觉。午市套餐有两个选择,我哋选择咗岩餐,580元厨师非常细心,食材味道由清淡道到味道重,每一件食材都好细心处理,好欣赏厨师嘅态度。首先食个前菜,螺肉味道清甜肉质非常爽口,白粟米味道清香爽甜,加上北海道苦瓜,厨师亲自腌制,食落去好爽口味道酸酸甜甜。平目鱼寿司,平目鱼即系左口鱼食落去肉质特别爽口弹牙晶莹剔透,鱼肉嘅青甜味道好有层次。帆立贝加青柠汁, 少少嘅青柠汁令到帆立贝嘅鲜味更加突出。芝麻青鱼加紫苏花姜花,姜蓉,食到鱼肉嘅鲜味同埋姜花嘅小小辣,味道非常立体。吞拿鱼赤身,食落去鱼肉味香浓,加咗芝麻紫苏叶令到鱼嘅香味更突出,银雪鱼bb加蛋黄酱,银鳕鱼肉非常嫩滑,入口鱼肉味好香浓。北海道海胆,味道比一般海胆味道更香,入口即溶有回甘嘅香甜。呢间omakase系我食过最好食嘅一间,无论厨师嘅细心制作过程同埋环境,食
鮨石 厨师发板日本菜,地址喺宝勒巷1号玫瑰大厦地下。
午市套餐有两个选择,我哋选择咗岩餐,580元
帆立贝加青柠汁, 少少嘅青柠汁令到帆立贝嘅鲜味更加突出。
吞拿鱼赤身,食落去鱼肉味香浓,加咗芝麻紫苏叶令到鱼嘅香味更突出,银雪鱼bb加蛋黄酱,银鳕鱼肉非常嫩滑,入口鱼肉味好香浓。北海道海胆,味道比一般海胆味道更香,入口即溶有回甘嘅香甜。呢间omakase系我食过最好食嘅一间,无论厨师嘅细心制作过程同埋环境,食材嘅新鲜味道都令我好满意。