2017-11-02
难得的一个星期日很有兴致同佢想大吃一餐,庆祝翻我病左一个星期终于食到嘢哩度menu 大大张,每位$500都唔洗,上面全部有得拣5同嘅preset 食物都已经好多,仲要有中英对照,真系照顾周到台湾红烧牛肉锅 (中辣)系好惹味,本身乜料都无落就已经有好多𩠌喺入面,未开始打边炉就知一定会食到好饱哈哈Pre set 嘅锅其中一款,101特选手工火锅拼盘,啲丸好足料咖,有牛丸,另外2款系虾丸同墨丸都系芝心咖!黑色𠮶条系叫"墨鱼汁鸟结糖",系用墨鱼打的,不过个人觉得硬左啲另外2款饺,一款黑松露芝士豚肉饺,一款黑松露蟹肉饺好味咖,有黑松露味之余,个馅真系好特别个酿冬菇同黑松露海鲜运舰就无乜特别,味道普普通通。Pre-set有跟牛肉,猪肉或者猪颈肉,打边炉,梗系要拣牛肉!手切安格斯Prime Grade 牛颈脊,听个名就知唔惹少!薄切得黎又好鲜牛肉味仲要咁大碟,真系好抵!不过哩个就无得任添嘅海鲜拼盘,不错咖,有鲍鱼,不过就唔系好大只,蚬,青口,生蚝就大大只有一只,新鲜咖!仲有一只虾,不错不错手工即炸响铃及鱼皮,睇相都无实物咁夸,响铃真系好大旧我好中意因为佢放落汤,完全吸晒啲汤,好惹味!鱼皮因为都系
手工即炸响铃及鱼皮,睇相都无实物咁夸,响铃真系好大旧我好中意因为佢放落汤,完全吸晒啲汤,好惹味!鱼皮因为都系即炸嘅关系,都系好脆好香口!
来了来了,系任点餐单见佢咁多种类仲有唔同特别嘅台式食物,虽然$400几一位,但无限时俾你食,其实真系好扺食!
最上面果碟系台式沙茶牛肉片,味道好浓,摆完落去煮都系好香,又唔会太过咸黄色细细碟𠮶个系地瓜芋圆,好烟韧亦好重地瓜味,必点鱼片薄切,新鲜又滑,一定要点
对了,哩度嘅饮品任点得黎都系非一般嘅我点左有枝忌廉插住嘅系沟埋巨峰提子沙冰,唔会太甜又有提子味
哩杯就系佢哩度独有嘅台式"盘栽"珍珠奶茶,因为佢面头嘅cream同朱古力碎睇落似个盘栽咁好有茶香,珍珠都甜甜的又烟韧,加上朱古力同cream,整体好有水准!
台式香肠当然要嗌,而且当然系充满台湾嘅味道哩度啲丸绝对唔系行货,绿绿地𠮶款系翠绿龙珠,比一般嘅龙虾丸弹牙!白色𠮶个系蟹粉包,入面流心,好香!仲有贡丸墨丸都系必点!